Overslaan en naar de inhoud gaan

Levensecht leren nog meer centraal in opleiding Vroedkunde

Simulatie 3

Het nieuwe leven zoals het is. Dat ervaar je als student Vroedkunde bij AP niet alleen tijdens je vele stages, maar ook gewoon op de campus. Want ook daar leer je de kneepjes van het vak in hypermoderne praktijklokalen en via levensechte simulaties zoals de gloednieuwe GOEFs. Maar euh, wat is zo’n GOEF nu juist?

Simulatieonderwijs speelt een belangrijke rol in onze opleiding Vroedkunde. Op deze manier kunnen studenten in een veilige maar levensechte setting alles toepassen wat ze tijdens de opleiding leren. Vanaf dit academiejaar wordt elk opleidingsonderdeel (oftewel vak) ook gekoppeld aan een geïntegreerde oefening of kortweg GOEF.

Tijdens GOEF’s worden real-life situaties uit de praktijk nagebootst met specifiek oog voor een optimale simulatieomgeving. Daar gaat de opleiding all-in om studenten een unieke ervaring te bieden en ze een totaalpakket aan skills mee te geven. Een prenataal consult uitvoeren? Check! Een infuus plaatsen? Double check! Een bevalling uitvoeren? Triple check! Alles is gebaseerd op de meest recente richtlijnen en wetenschappelijke onderbouwde praktijk rond geboortezorg.

Leerstof nog beter begrijpen

De studenten zijn alvast lovend over deze nieuwe aanpak. “Voor ons zijn de GOEF’s zeer leerrijke situaties waarin we een totaalbeeld krijgen van de leerstof die net werd behandeld. Tijdens de oefeningen geven de docenten extra tips & tricks om bepaalde zaken nog beter te begrijpen en je verder te verdiepen in de leerstof”, voegen studenten Vroedkunde Anaïs Delen en Marina Mikhail enthousiast in koor toe.

Ook student Ruth Ndeze heeft niets anders dan lof: “Je verlaat de les met veel nieuwe kennis en de oude werd steevast opgefrist.” Kortom, het aangewezen moment om de theorie om te zetten in de praktijk. “Je hebt echt veel leerstof nodig om de GOEF’s op een goede manier te kunnen uitvoeren”, geeft student Charlotte Dierckx nog mee.

Met en van elkaar leren

En dat is niet alles. Lector Luka Van Leugenhaege: “Studenten worden gestimuleerd om met én van elkaar te leren. Want naast wetenschappelijke knowhow en patiëntveiligheid zijn ook soft skills zoals communicatie, samenwerken, kritisch denken … onmisbaar voor sterke zorgprofessionals.” Om studenten tiptop klaar te stomen voor het werkveld zetten we daar dus nog sterker op in. Ben jij klaar om mee aan de wieg te staan van het nieuwe simulatieonderwijs?

Gerelateerde artikels