Overweeg je om in deze crisistijden je hogere studies te staken of uit te stellen? Doe je maar beter niet, want verder studeren loont namelijk écht wel. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat een hoger diploma een topinvestering is. Check snel deze 5 redenen om verder te studeren en tel uit je winst!
1. Je vindt sneller en makkelijker een job
Op de arbeidsmarkt heb je met een (hoger) diploma sowieso een streepje voor. Dat is telkens weer de conclusie van het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB. Uit recente cijfers (rapport 2020) blijkt dat meer dan 30% van de schoolverlaters zonder diploma of getuigschrift na één jaar nog steeds werkzoekende is. Bij schoolverlaters met een diploma secundair onderwijs op zak is bijna 10% na één jaar nog steeds niet aan de slag. Bij afgestudeerden met een bachelordiploma of masterdiploma is slechts 3% na één jaar nog op zoek naar een job, en met een graduaatsdiploma zelfs amper 0,8%.
2. Je bent als hogeschoolstudent een win-win voor werkgevers
Geen nood: verder studeren betekent niet per se dat je professor in de kwantumfysica hoeft te worden. Pasafgestudeerde professionele bachelors en graduaten zijn ook erg populair op de arbeidsmarkt, omdat zij naast hun diploma ook al meteen stevige praktijkervaring kunnen voorleggen - bij een bachelor is dat veel praktijk, bij een graduaat zelfs massaal veel praktijk - en dat is steevast een grote plus voor werkgevers!
3. Je kan ook gerust flexibel studeren
Je studie hoeft geen 25-jarenplan te zijn, maar niet iedereen behaalt een diploma via een modeltraject. Iedere student is anders, dus je kan gerust je opleiding wat meer op jouw maat afstemmen. Vraag maar aan onze AP'ers. Omdat sommige studenten nu eenmaal een beetje meer ondersteuning nodig hebben om verder te studeren en hun diploma te behalen, bieden we bij AP brede begeleiding op maat aan.
Schrikt het nieuwe digitaal leren jou wat af? No worries, de recente stroomversnelling qua online onderwijs is handiger dan je denkt. Zo kan je (gemiste) lessen thuis rustig (her)bekijken en hoef je niet altijd per se op de campus aanwezig te zijn. Ideaal om bijvoorbeeld je studies met een gezin of (studenten)job te combineren, of als je gewoon niet zo'n ochtendmens bent. ;-)
4. Je hebt een extra bewijs waarmee je laat zien wat in je zit
'Waarom zijn werkgevers nu zo wild van zo'n papiertje?', horen we je denken. Wel, wetenschappers zien twee mogelijke verklaringen voor de meerwaarde van verder studeren:
Enerzijds is het een bewijs dat je tijdens je opleiding extra vakkennis en -vaardigheden hebt verworven waar anderen niet over beschikken (= theorie van het menselijk kapitaal). Anderzijds is verder studeren een bewijs van je inzet en ambitie (= signaaltheorie). Hoe dan ook: een diploma is en blijft een zwart op wit bewijs aan je toekomstige werkgever(s) dat jij heel wat (meer) in je mars hebt.
Wist je trouwens dat je aan de hogeschool een volwaardig hoger diploma kunt behalen? In andere instellingen voor volwassenenonderwijs krijg je in veel gevallen enkel een getuigschrift, wat voor veel werkgevers niet dezelfde aantrekkingskracht heeft.
5. Je vergroot je financiële zekerheid
Het lijkt misschien voordeliger om hogere studies te skippen zodat je meteen geld kan verdienen, maar deze voorsprong heb je met een hoger diploma snel ingehaald. Een paar jaar verder studeren levert je later veel meer profijt op.
Studeren is niet goedkoop, da's waar. Maar als hogeschoolstudent kan je wel in aanmerking komen voor diverse financiële ondersteuning zoals bijvoorbeeld een toelage of Vlaams Opleidingsverlof.
Met een hoger diploma vergroot je bovendien niet alleen je kans op werk, maar ook je loon. Je startloon ligt hoger en stijgt ook sneller. Een hoger diploma levert je later gemiddeld 15 tot 20% extra loon op. Best de moeite, toch? Bovendien zal je job ook minder snel in gevaar raken in woelige tijden. Werknemers die kort geschoold zijn vallen namelijk sneller ten prooi aan economische schommelingen.
Helemaal overtuigd?
Ook zin gekregen om verder te studeren? Wil je misschien nog wat meer advies op maat? Kom gerust eens langs tijdens een van onze toekomstige infomomenten