De Paarse Week is een anti-pestcampagne die dit jaar loopt van 13 tot 17 mei. Op vrijdag 17 mei (Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie) kleuren Vlaamse scholen massaal paars. Met deze symbolische daad zeggen ze resoluut nee tegen pesten en tonen ze hun solidariteit voor de LGBTQ+ community in het bijzonder. Aangezien AP diversiteit en verdraagzaamheid hoog in het vaandel draagt, neemt onze hogeschool uitgebreid deel aan deze Paarse Week.
Paars is een wereldwijde anti-pestcampagne in scholen, die oorspronkelijk uit de VS is overgewaaid. In 2010 werd daar - na een reeks zelfmoorden onder gepeste holebi-jongeren - via social media een oproep gelanceerd om paars te dragen als teken van solidariteit met de LGBTQ+ community. Deze paarse kleur is een verwijzing naar de regenboogvlag en symboliseert de kracht en moed om jezelf te (durven) zijn.
De scholenactie kreeg wereldwijd veel bijval en is sinds 2013 ook in Vlaanderen geïntroduceerd door vzw JOEN (Jongeren Onder Eén Noemer). Doel van de Paarse Week is genderdiversiteit bespreekbaar maken, stereotypen ontkrachten en een gezamenlijk standpunt innemen tegen pesten. Om extra ruchtbaarheid te creëren, slaat JOEN de handen in elkaar met onder meer de Vlaamse regering, de Vlaamse Scholierenkoepel, de stad Antwerpen, Mediahuis en Antwerpse belangengroepen zoals het Roze Huis en studentenclub De Flamingo's.
Paarse krant
Ook AP draagt haar steentje bij aan de campagne. Meer nog: onze hogeschool vervult een echte voortrekkersrol. Studenten en lectoren uit verschillende opleidingen creëerden samen met JOEN een educatieve Paarse krant met bijbehorende website. Deze Paarse krant zal op vrijdag 17 mei gratis verdeeld worden op alle AP-campussen.
Een team van studenten Grafische en Digitale Media en Journalistiek leverde het webdesign, de huisstijl, promomateriaal, redactionele en social media content voor de krant en website. De website omvat naast getuigenissen ook een informatief luik. Hier vind je onder meer een handleiding voor de Paarse krant waarmee leerkrachten in de klas aan de slag kunnen. Deze kwam tot stand met de hulp van onze studenten Secundair Onderwijs.
De AP'ers zelf hebben alvast genoten van het project. "Het was niet altijd even makkelijk om mensen ervan te overtuigen om hun verhaal te doen", zegt journaliste in spe Annelies. "Ik heb veel respect voor iedereen die mij mooie of minder fijne ervaringen toevertrouwde. We hebben samen gelachen en soms ook een traantje weggepinkt." Studente Grafische en Digitale Media Yoni: "Het was een leuk proces om samen met de andere studenten vorm te geven aan de krant en website. Hopelijk praten jongeren en volwassenen voortaan meer en makkelijker over LGBTQ+ thema's." Dat beaamt ook studente Journalistiek Fré: "Het idee dat je schrijft voor zo'n nobel doel, geeft extra veel goesting om er iets moois van te maken. Ik hoop dat onze positiviteit aanstekelijk werkt."
AP kleurt paars
APs engagement beperkt zich echter niet alleen tot de Paarse krant. Op vrijdag 17 mei (Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie) kleurt onze hogeschool volledig paars. Aan campus Meistraat en campus Kronenburgstraat worden, in samenwerking met de Algemene Studentenraad, paarse lopers uitgerold, en alle studenten en personeel worden aangemoedigd om die dag massaal paars te dragen. Ook wie zelf geen paarse outfit of accessoires in z'n kleerkast heeft hangen kan z'n steun betuigen, want op alle campussen worden speciaal voor de gelegenheid paarse hoekjes ingericht. Hier worden gadgets voorzien zoals paarse schminkstiften, polsbandjes, plaktattoos, nagellak en haarspray, én deelnemers kunnen er ook hun gratis exemplaar van de Paarse krant oppikken.
Nood aan een luisterend oor?
Naast al deze ludieke steunbetuigingen voorziet AP natuurlijk ook volwaardige psychosociale ondersteuning. En die beperkt zich niet alleen tot de Paarse Week. AP wil een veilige thuis zijn waar studenten zich goed in hun vel voelen. Wie worstelt met LGBTQ+ (of andere) issues kan steeds terecht bij de studentenbegeleiders of de dienst Studentenvoorzieningen (STUVO).