Overslaan en naar de inhoud gaan

AP pioniert met duaal leren in het hoger onderwijs

duaal leren ap hogeschool elektromechanica

AP start vanaf september 2019 met een proefproject rond duaal leren in het hoger onderwijs. Een tiental studenten in de bacheloropleiding Elektromechanica mag de spits afbijten. Zij zullen hun tijd verdelen tussen studeren op de campus en werkplekleren in een echt bedrijf. Naast AP zetten onder meer Agoria en bekende bedrijven zoals BASF, Bayer-Monsanto, Engie-Electrabel, Gima-Machines en Maintenance Partners hun schouders mee onder het proefproject. 

Duaal leren is in het secundair onderwijs al een tijdje actief. Nu deze eerste lichting leerlingen afstudeert, krijgt de formule vanaf september 2019 een vervolg in het hoger onderwijs. Al mikt het duaal bachelortraject naast generatiestudenten uit het secundair ook op zij-instromers die al aan het werk zijn en graag hogerop willen geraken. Vanuit de sector is er immers grote vraag naar gemotiveerde en goed opgeleide werkkrachten die ook nog eens snel inzetbaar zijn.

Duaal leren 

Bij duaal leren wissel je de schoolbanken af met hands-on training bij een echt bedrijf. Minstens één derde van de opleiding duaal leren bestaat uit werkplekleren. Studenten volgen 3 dagen per week les op de campus en gaan 2 dagen aan de slag op de werkvloer. Om studie en werk vlot te kunnen combineren, is het duaal traject gespreid over vier jaar. Bovenop een professioneel bachelordiploma en bakken beroepservaring steken de deelnemers ook nog een maandelijkse leervergoeding op zak.

The best in the business

De professionele bachelor Elektromechanica gaat als eerste aan de slag met duaal leren. Via intakegesprekken worden potentiële kandidaten en bedrijven met elkaar gematcht. Grote spelers als BASF, Bayer-Monsanto, Engie-Electrabel, Gima-Machines en Maintenance Partners stappen alvast mee in het proefproject. Zij zijn al jarenlang vaste partners van AP.

Opleidingshoofd Elektromechanica Amedee Beylemans: "Andere bedrijven hebben ook al hun interesse geuit, maar we beginnen bewust klein. Zo kunnen we, waar nodig, nog voldoende bijsturen. We hebben een aantal risico's ingecalculeerd, maar de rest zal de praktijk uitwijzen."

Meer weten? 

Wil jij ook graag het beste van studie en werk combineren? Op onze opleidingspagina rond duaal leren kan je alles nog eens rustig nalezen. 

Gerelateerde artikels