Vanaf september 2019 keert de oudste lerarenopleiding van Vlaanderen terug naar Lier. Na 7 jaar zal AP Hogeschool, in samenwerking met het plaatselijke Atheneum, opnieuw leerkrachten opleiden in Lier. Ook in Mechelen en Turnhout wordt het opleidingsaanbod Onderwijs uitgebreid.
Lier kent een lange onderwijstraditie: in 1816 stichtte koning Willem I er de allereerste Vlaamse Rijkskweekschool om zo het Nederlandstalig onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Na de hervorming van het hoger onderwijs in 1995 werd het de thuisbasis van de toenmalige Artesis Hogeschool (nu AP Hogeschool).
De infrastructuur van de historische normaalschool raakte echter verouderd en de kosten voor het onderhoud van het erfgoed werden stilaan onbetaalbaar. In 2012 ruilden de opleidingen Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Secundair Onderwijs hun campus in Lier noodgedwongen in voor Antwerpen. Daarmee verdween na 195 jaar een echt instituut uit Lier.
Met beide voeten in het werkveld
In september keert AP na 7 jaar opnieuw terug naar Lier met de verkorte bachelor Secundair Onderwijs. Niet naar de oude Normaalschoolsite - die krijgt de komende jaren een nieuwe invulling - maar naar de campus Anton Bergmann van het Atheneum Lier.
"Net zoals in onze andere lerarenopleidingen zal ook hier praktijk centraal staan.", zegt Ingrid Van der Veken, departementshoofd Onderwijs en Training bij AP Hogeschool. "Dankzij de samenwerking met het Atheneum Lier staan onze studenten vanaf dag één letterlijk met beide voeten in het werkveld. Het nieuwe traject in Lier biedt mensen die een diploma hoger onderwijs op zak hebben de mogelijkheid om al na één jaar voor de klas te staan. Dit is interessant voor pas afgestudeerden, maar evenzeer voor leerkrachten die reeds aan de slag zijn en hun carrière een andere wending willen geven."
Ook in Mechelen & Turnhout
Naast Lier breidt AP haar lerarenopleidingen ook uit naar Mechelen en Turnhout. Met dit nieuwe regionale aanbod mikt AP niet alleen op generatiestudenten uit het secundair, maar willen we ook nóg beter tegemoetkomen aan zij-instromers. Ingrid Van der Veken: "Studenten kunnen werk en studie ook perfect combineren. Je volgt bijvoorbeeld les op de campus afgewisseld met afstandsleren. Wie al in het onderwijs aan de slag is, kan bovendien stage lopen in z'n eigen vertrouwde schoolomgeving."