Over het verschil tussen hogeschool en universiteit doen veel fabeltjes de ronde. Hogeschool is makkelijker. Universiteit is beter. Nope, pure fictie! Hogeschool is niet makkelijker of minder dan unief. Het is gewoon anders. Wat wél een feit is, is dat je met een slimme match best je voordeel kan doen ...
Heel wat studenten in spe twijfelen of de universiteit niet te hoog gegrepen is. Misschien heb je zelf al weleens gehoord: "Ach, probeer gewoon unief. Als het niet lukt, kan je altijd nog afz(w)akken naar hogeschool." Onzin! Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool. Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Doener of denker?
Op een hogeschool zit je niet alleen maar achter je studieboeken, maar leer je al doende. Natuurlijk krijg je ook een stevige theoriebasis, maar die mag je meteen in praktijk brengen. In onze professionele bachelors is dat veel praktijk, in de gloednieuwe graduaten zelfs massaal veel praktijk.
In beide opleidingen worden hoorcolleges afgewisseld met werkcolleges waarbij je zelf aan de slag gaat met labo's, cases en simulaties. Via stage(s) en projectwerk in opdracht van bedrijven leg je bovendien al vrij snel de link met het werkveld. Zo ben je optimaal voorbereid om je droomjob te veroveren.
In team of anoniem?
In de mega-aula's van de universiteit ga je als student veel meer op in de massa. Dat kan al eens van pas komen als je een kater hebt en stiekem wat wil bijslapen, maar voor je studieresultaten is het niet altijd een voordeel. Wie nood heeft aan meer structuur voelt zich op de unief wellicht zelfs een beetje aan z'n lot overgelaten.
Op een hogeschool heb je als student veel meer persoonlijk contact met je lectoren. Doordat colleges in kleinere groepen georganiseerd worden, krijg je meer ondersteuning en is er ook meer ruimte voor vragen en feedback. Als je resultaten het even laten afweten, kan je bovendien veel sneller bijsturen.
Stap voor stap of stevige hap?
Veel universiteitsstudenten sluiten zich vlak voor de examens op in hun studentenkamer om op korte termijn vuistdikke cursussen te blokken. Op de hogeschool piek je echter niet alleen in januari en juni. Je bouwt je eindscore geleidelijk op doorheen het jaar via meerdere tussentijdse evaluaties. Dit betekent dat je ook kleinere hoeveelheden tegelijk moet verwerken. Heb je toch eens een off-day? Dan ben je niet per se onmiddellijk tot tweede zit veroordeeld.
Kiezen is niet per se verliezen
In theorie kan je met een graduaats- of professioneel bachelordiploma van de hogeschool meteen aan de slag. Nog niet klaar om afscheid te nemen van je studentenleven? Dan kan je via een schakelprogramma vlot doorstromen naar de universiteit om alsnog een master te behalen.
Dit zogenaamde zalmprincipe (eerst hogeschool afronden en dan naar unief) waarbij je langzaam omhoog klimt op de studieladder geeft je veel meer zelfvertrouwen. Logisch dus, dat het steeds meer aan populariteit wint tegenover het vroegere watervalprincipe (eerst universiteit proberen en dan naar hogeschool).
En denk eraan: naast je diploma zijn het vooral ook je persoonlijkheid, enthousiasme en motivatie die bepalen of je succes zal hebben in je studie en latere loopbaan ...
Is hogeschool jou op het lijf geschreven? Ontdek dan snel ons opleidingsaanbod