AP Hogeschool en UAntwerpen investeren verspreid over een kwarteeuw samen 50 miljoen euro in de site Mutsaard. Om die middelen zo optimaal mogelijk te besteden wordt er een ruimtelijk masterplan opgesteld, waarvoor alle gebruikers van de gebouwen input mogen aanleveren.
Het historische gebouw aan de Mutsaardstraat is de thuishaven van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool) en een deel van de Faculteit Ontwerpwetenschappen (UAntwerpen). Beide instellingen ondertekenden in 2016 een contract voor mede-eigendom in onverdeelbaarheid voor elk 50%.
"Dat betekent dat beide partners evenveel verantwoordelijkheid voor de campus dragen", legt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem uit. "We besloten meteen ook om jaarlijks elk 1 miljoen euro te investeren in de campus, en dat 25 jaar lang. Broodnodig, want de infrastructuur is dringend aan renovatie toe. Intussen is er al 6 miljoen geïnvesteerd."
Om het geld zo optimaal mogelijk te besteden is er nood aan een ruimtelijk masterplan dat een breed draagvlak kent bij alle gebruikers. Er werd een wedstrijd uitgeschreven, het team plusoffice + OMGEVING won die. Tot februari 2020 zal het ontwerpteam werken aan het beoogde masterplan.
"Betrokkenheid is een van onze prioriteiten", vertelt Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool. "We willen in dialoog gaan met álle gebruikers van de campus: studenten, docenten en personeelsleden. Het ontwerpteam staat open voor alle ideeën en samenwerkingen, die helpen om te komen tot een gedragen, haalbaar en ambitieus toekomstbeeld voor de site."
Stedelijke functies op de campus
Het ontwerpteam probeert op diverse manieren aanwezig en aanspreekbaar te zijn. Zo worden er op de campus drie 'field offices' georganiseerd waar het ontwerpteam bij is. Er komen gesprekken met docenten en studenten van elke opleiding én vier 'mutsaardavonden'. Daar gaat het onder meer over de inplanting van de kunstencampus in het stedelijk weefsel, over de stedelijke functies op de campus, over de mobiliteit, over het ruimtegebruik van de verschillende opleidingen ...
"Bedoeling is om in een bredere groep te reflecteren op diverse thema's die verband houden met het functioneren van de campus", vertellen Bjorn Bracke (OMGEVING) en Willem Hubrechts (plusoffice). "Er zal ook een 'ad valvas' op de campus aanwezig zijn, waarop alle communicatie en beeldmateriaal dat verband houdt met het proces wordt tentoongesteld."
Blijf op de hoogte via Making Mutsaard