Tijdens zijn lerarenopleiding ontdekte Arno dat er veel méér in hem zit dan enkel leraar worden. Dus ging hij zijn droom achterna en besliste om nog een bachelor Journalistiek bij te studeren. In afwachting van zijn eigen talkshow mochten wij hem alvast even aan de tand voelen. Hier met die micro, Arno!
Wie ben jij en en wat studeer je bij AP?
Ik ben Arno Van Hout, 21 jaar, en zit in het eerste jaar van de bachelor Journalistiek.
Maar je bent ondertussen wel al aan je tweede diploma bezig?
Klopt. Het was nochtans nooit echt mijn plan om twee studies te doen. Ik heb eerst de opleiding Secundair Onderwijs - Nederlands & Geschiedenis aan een andere hogeschool afgerond. Toen ik mijn diploma op zak had, dacht ik: Ooit wil ik wel lesgeven, maar héél mijn leven ... ?! (lacht)
Een carrière in de media, liefst voor televisie, is altijd al mijn droom geweest. Dat zit gewoonweg in mij. Dus ik dacht: ja kom, ik kan beter nu meteen nog iets bijstuderen. Want als je eerst gaat werken, wordt de barrière om opnieuw te starten toch meteen weer een beetje groter. Plus: het studentenleven ligt me wel. (lacht)
Waarom heb je voor AP Hogeschool gekozen?
Ik heb een aantal hogescholen bezocht en tijdens de infodag bij AP had ik meteen een goed gevoel. De lectoren kwamen heel spontaan, vriendelijk, persoonlijk over. Dat vind ik erg belangrijk: hoe zij overkomen, hoe zij je begeleiden. Ook van campus Meistraat was ik meteen fan. De centrale ligging in Antwerpen is superhandig. Dat was voor mij ook echt een doorslaggevend pluspunt.
Is de overstap naar het hoger onderwijs vlot verlopen?
Sinds het derde middelbaar volgde ik sociaal-technische wetenschappen: een TSO-richting. Als je uit het TSO komt, hoor je vaak dat verder studeren niet makkelijk zal zijn. Adviezen à la: 'universiteit zéker niet doen, hogeschool kan wel lukken onder voorbehoud ...' Ik heb gelukkig nooit al te veel aan mezelf getwijfeld. Ik dacht: ik ga er gewoon voor en we zien wel. Bij mij ging alles heel vlot: nooit moeite gehad met studeren, nooit herexamens gehad, ik heb mijn lerarendiploma zonder problemen behaald… Het belangrijkste is volgens mij vooral dat je een goed zicht moet hebben op je eigen capaciteiten.
Het is voor iedereen altijd even zoeken hoe ze in de groep zullen liggen. Je leert elkaar stapsgewijs beter kennen en op een hogeschool gaat dat met meer respect dan in het middelbaar, dat vind ik echt heel fijn. Je merkt wel meteen dat ik een 'specialleke' ben. (lacht) Ik heb ook best een grote mond en val nogal op, dus dan komen er wel snel blikken en vragen.
Wat was het moeilijkste moment uit jouw opleiding?
Ik ga daar heel eerlijk over zijn: dat moet toch wel mijn examen economie zijn. Dat is totaal niet mijn ding, dus daar heb ik me toch wel voor moeten dubbelzetten en hulp van iedereen moeten vragen. Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen en daar ben ik toch wel trots op.
Heb jij ooit gebruik gemaakt van de extra ondersteuningsfaciliteiten?
Ik ben er zelf nog nooit persoonlijk mee in aanraking geweest. Maar omdat ik studentenvertegenwoordiger ben, heb ik wel een goed zicht op de ondersteuning bij AP. Ik heb het gevoel dat studenten met problemen echt wel op de juiste begeleiding kunnen rekenen. Zowel van hun lectoren als van de studentenvoorzieningen. Ook de samenwerking tussen onze school en externe diensten staat echt wel op punt. Als ik toch ooit nood zou hebben aan extra hulp, weet ik dat er voldoende ondersteuning ter beschikking is.
Je maakt bij AP ook je debuut als studentenvertegenwoordiger?
Goh, door mijn eerdere opleiding had ik het meeste ervaring en inzicht in hogeschoolwerking, het studentenleven … Dus ik dacht: als iemand in onze richting het moet doen, dan denk ik dat ik wellicht de geknipte kandidaat ben. Ondertussen ben ik lid van verschillende studentenraden.
Ik vind het alleszins superfijn om te doen. Ik hoor regelmatig dat ik andere invalshoeken bijbreng en een goede doorslaggevende stem heb. Als studentenvertegenwoordiger mag je mee je zeg doen in de hogeschool: beslissingen nemen, oplossingen zoeken, nadenken over hoe het beter kan. Kortom, mee het verschil maken voor iedereen die op AP zit. En daarnaast staat het natuurlijk ook best mooi op je cv. (lacht)
Intussen ben je dan ook nog eens APbassadeur geworden?
Ik had de oproep gezien via de pat-schermen (digitale schermen op de campussen, nvdr), na een tip van mijn vriend. Die zei: ‘Da’s iets voor jou!’. En zelf was ik ook meteen mee. Ik denk dat ik omwille van mijn uitstraling, persoonlijkheid en sterk engagement wel een mooie aanvulling voor de campagne ben.
Heb je nog goede raad voor studenten?
Mijn goede raad voor toekomstige studenten of eerstejaars is voornamelijk: kies iets wat je graag doet en smijt je dan echt volle bak. Je moet een goede balans vinden tussen werken voor school en genieten van het studentenleven. Dus amuseer je, maar weet ook wanneer je aan de slag moet gaan.
Wat vind jij echt top aan jouw opleiding?
In de opleiding Journalistiek ben je à volonté bezig met creatie: onze eigen campusradio bemannen, met een camera filmen in de studio, of met een micro in je hand de Meir op stappen om mensen te interviewen ... Telkens als je zo’n afgewerkt product hebt afgeleverd, is dat een kleine overwinning. Je bent dingen aan het maken, maar ook aan het bijleren en jezelf mee op de kaart aan het zetten.
Wat betekent #laatzienwatinjezit voor jou?
Je talenten ontdekken. Kijken waar je mee kan werken en op welke vlakken je nog kan groeien. Dat is sowieso wel key in een hogeschool volgens mij. Aan het eind van je opleiding laat je letterlijk zien wat er in je zit, allerlei nieuwe skills waarmee je in het werkveld stapt.
Aan de hogeschool leer je jezelf (en je omgeving) ook weer een beetje beter kennen. Het is een relatief veilige omgeving: je volgt samen met gelijkgestemden een opleiding die je graag doet. In het middelbaar was ik bijvoorbeeld eerder onzeker, maar nu neem ik in groepswerken wel vaker de leiding. Dat heeft me wel verrast.
Wat zijn jouw plannen en/of dromen voor de toekomst? Genoeg gestudeerd?
Na mijn studies wil ik natuurlijk dolgraag de media in. Liefst van al op televisie. Ooit het journaal of misschien zelfs mijn eigen talkshow presenteren, is iets wat ik zeker ambieer. Maar we zullen wel zien. Je moet soms gewoon echt hoog durven mikken, dan merk je vanzelf wel waar je eindigt. Als ik achter de schermen in de media aan de slag kan, zou dat ook prima zijn. Op de lange baan kan ik altijd nog gaan lesgeven, maar nu toch eerst die mediacarrière van de grond proberen krijgen. (lacht)
Ook het verhaal van onze andere AP-gezichten ontdekken? Dat kan hier.