Assia is eerstejaars in de bachelor Orthopedagogie, maar droomt nu al stiekem van een master aan de universiteit en een job in de verslavingszorg. Door slim te kiezen wil ze stapsgewijs ontdekken en laten zien wat in haar zit. Want je weet wat ze zeggen: There’s no elevator to success, you gotta take the stairs.
Wie ben je en wat studeer je?
Ik ben Assia El Akel, 19 jaar en eerstejaarsstudent in de bachelor Orthopedagogie.
Wat heb jij in het middelbaar gevolgd?
In het middelbaar heb ik Sociaal-Technische Wetenschappen (TSO) gedaan. Dat is een heel brede richting waar je veel kanten mee uit kan, maar vooral het sociale lag mij heel hard. De richting die ik nu doe, Orthopedagogie, sluit daar ook heel mooi op aan.
Hoe vond jij de overstap van secundair naar hoger?
Ik ben helemaal in mijn eentje bij AP gestart, want al mijn vriendinnen kozen voor andere scholen. En omdat ik van Sint-Niklaas ben, was ik eigenlijk niet zo bekend met Antwerpen. Dus zeker in het begin was dat lastig: alles is nieuw en onbekend en dat voelde een beetje overweldigend.
Gelukkig krijg je bij AP op heel veel vlakken ondersteuning. Toen ik tijdens de eerste lessen kennismaakte met mijn klas voelde ik me al snel thuis. De lectoren staan ook heel dicht bij de studenten, wat een heel geborgen sfeer geeft. Als je een vraag of probleem hebt, kan je gewoon bij de lectoren terecht of bij de studiebegeleiders. Toen ik merkte dat ik moeite had met academisch schrijven heb ik via de taalbegeleiding bijvoorbeeld tips gekregen om thuis mee aan de slag te gaan.
Binnen onze opleiding Orthopedagogie hebben ze bovendien ook een buddysysteem. Daarbij word je als eerstejaars gekoppeld aan een student uit het tweede jaar. Die kan je helpen als je aan iets twijfelt, of iets echt niet snapt … Heel handig, want als je niet meteen iemand anders durft aanspreken kan je ook altijd bij je buddy terecht.
Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen?
Ik zou heel graag een master doen, maar ik durfde niet direct unief riskeren want dat vond ik toch een te grote stap. Mijn zus heeft net zoals ik STW gedaan in het middelbaar en studeert zelf ook aan de hogeschool, dus via haar wist ik dat dat zeker haalbaar zou zijn.
Omdat ik twijfelde tussen een aantal hogescholen, ben ik naar verschillende infomomenten geweest en bij AP Hogeschool had ik het beste gevoel. De sfeer, de campus, de lectoren, de opleiding … spraken mij het meeste aan.
Na de hogeschool kan ik via een schakelprogramma trouwens alsnog voor een master aan de universiteit gaan. Ik wil zo gewoon rustig met de trap gaan. Niet de lift pakken en dan vallen. (lacht)
Wat is jouw ultieme advies voor studiekiezers?
Ga zeker eens langs tijdens infomomenten. In het begin stond ik er zelf ook een beetje weigerachtig tegenover, maar dat heeft voor mij écht wel de doorslag gegeven.
Ik heb lang getwijfeld over mijn studiekeuze. Ik wist niet goed waar mijn interesses precies lagen. Ik had voor veel vakken goede punten, maar wilde ik daarin wel echt verder? Op het einde twijfelde ik vooral: wil ik de medische of de sociale kant op? Door naar infodagen te gaan, is dat voor mij duidelijker geworden. Ik ben me gaan informeren bij Biomedische Laboratoriumtechnologie, maar daar miste ik het sociale. Toen ik bij Orthopedagogie ging horen, voelde ik dat mij dat heel goed lag.
Online vind je ook al veel info, maar tijdens zo’n bezoek ter plaatse kan je de sfeer opsnuiven, babbelen met lectoren, direct al je vragen stellen ... Zo ervaar je nog beter wat je kan verwachten en kan je voelen of je echt een klik hebt met de school en studierichting.
Wat zijn jouw plannen of dromen voor de toekomst?
Binnen onze opleiding kan je op veel vlakken doorgroeien en in heel uiteenlopende jobs aan de slag gaan. Zelf wil ik later graag de richting van de verslavingszorg uit. Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in mensen met een verslavingsproblematiek en wil hen graag ondersteunen en opnieuw op het juiste pad helpen. Maar eerst mijn bachelordiploma halen. Hopelijk! (lacht) En daarna graag nog verder studeren voor die master.
Wat betekent ‘Laat zien wat in je zit’ voor jou?
Ook al zijn er heel veel studenten: iedereen is uniek en iedereen kan íets bijdragen aan deze wereld. Daarom vind ik het heel belangrijk dat je je eigen inbreng kan geven. Op school in je opleiding en opdrachten, en ook later in het werkveld. Op die manier kan je echt laten zien wat in je zit: tonen wie je bent en wat je kan, en zo jezelf onderscheiden van anderen.
Heb jij nog een toptip voor (toekomstige) studenten?
Jaaa! (lacht) Dé gouden tip is echt wel op tijd beginnen. Ik ben een heel gedreven persoon - altijd al geweest. Ik studeer graag, wil goede punten halen, later een goede job vinden, … Maar ik stel zelf soms ook wat te veel uit. Niet slim, want daar krijg je gewoon superveel stress van: je ziet het niet meer goed komen en zo maak je jezelf gewoon gek.
Dus op tijd beginnen en dan met klein beetjes werken is echt waar het belangrijkste. Als je alles goed bijhoudt, hou je ook nog genoeg tijd over om andere dingen te doen. Zelf werk ik op zondag bijvoorbeeld ook als jobstudent in de horeca. Ik ben dan wel heel gedreven, maar ik vind het natuurlijk ook leuk om af en toe even te chillen. (lacht)
Ook het verhaal van onze andere AP-gezichten ontdekken? Dat kan hier.