Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat zien wat in je zit: Meet Mohamed

Mohamed

Meet Mohamed, alias Mo. Deze goedlachse en geëngageerde AP'er heeft héél veel in zich zitten. Naast zijn bachelor Toegepaste Informatica zetelt Mo ook in de studentenraad én zet hij zich als vrijwilliger in voor jongeren. Gelukkig maakte deze bezige bij met plezier ook nog wat tijd vrij voor onze vragen.  


Wie ben jij en wat studeer je bij AP?

Ik ben Mohamed Alem, 23 jaar, en ik zit in mijn derde en laatste jaar van de bachelor Toegepaste Informatica. Daarnaast ben ik ook actief als studentenvertegenwoordiger en als vrijwilliger bij diverse jeugdwerkingen.  

Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen?

Ik was op zoek naar een hogeschool die vertrok vanuit een persoonlijke aanpak, waar je niet zomaar een nummertje bent. Daar was ik in het hoger onderwijs en op zo'n grote school wel bang voor, maar op dat vlak (b)leek AP voor mij heel toegankelijk. Ook qua diversiteit en vertegenwoordiging zit het bij AP absoluut snor. Dat was voor mij ook zeer belangrijk: dat ik mij op dat vlak ook goed kon voelen. Ik kende AP ook al een beetje via vrienden en kennissen die er al studeerden.

Wat heb jij in het middelbaar gevolgd?

Ik heb Industriële Elektronica gedaan. Iets totaal anders. (lacht) Ik was best goed in Elektronica, maar ik deed het gewoon niet graag. Samen met mijn leerkrachten ben ik op zoek gegaan naar een geschikte studierichting: waar was ik nu écht graag mee bezig? In mijn geval was dat informatica: bezig zijn met systemen ontwikkelen, problemen oplossen …

Is die overstap naar hoger onderwijs vlot verlopen?

Toch wel. Ik heb het geluk gehad dat ik een opleiding heb gevonden die ik graag doe, waar ik goed in ben en waar ik me ook goed bij voel. Hierdoor ben ik relatief vlot van start kunnen gaan en is alles zonder al te grote problemen verlopen.

Niettemin heb ik wel altijd moeten opboksen tegen vooroordelen. Ik kwam uit het TSO, heb dan ook nog eens Marokkaanse roots ... Dan concluderen mensen jammer genoeg algauw: 'Studeren? Pff, da's niets voor jou. Ga jij maar werken.' Maar kijk, nu sta ik toch maar mooi op een zucht van mijn diploma! 

Wat was het moeilijkste moment tijdens je opleiding?

Goh, dit laatste stukje naar de finish eigenlijk, want nu komt alles plots samen. Ik engageer me heel graag en heb daarom misschien nét iets te veel hooi op m’n vork genomen dit semester. (lacht) Ik ben studentenvertegenwoordiger van mijn richting en voorzitter van de departementale studentenraad, ik loop fulltime stage, ik moet mijn bachelorproef schrijven én dan ben ik ook nog eens vrijwilliger in een aantal verenigingen. 

En dan toch nog APbassadeur worden ook?

Ja voilà, het is gewoon sterker dan mezelf. (lacht) Het is even een heel drukke periode, maar op zich doe ik het allemaal wel graag. De voldoening die ik eruit haal, maakt het ook wel iets makkelijker om alles vol te houden.

Jij bent ook actief als studentenvertegenwoordiger?

Vorig jaar hadden mijn lectoren me gevraagd of ik studentenvertegenwoordiger wou worden, maar ik was toen net te laat om me nog kandidaat te stellen. Dit jaar wou ik eerst niet deelnemen, omdat ik sowieso al een drukke agenda heb. Maar mijn medestudenten, lectoren en zelfs ons opleidingshoofd bleven maar aandringen: ‘Komaan, ga ervoor!’. Dus heb ik me uiteindelijk toch maar kandidaat gesteld, hoewel ik dacht: ‘Wie gaat er op mij stemmen?’ En toen kwam ik plots als winnaar uit de bus.

Tijdens onze eerste vergadering moest er een voorzitter, ondervoorzitter … gekozen worden. Ik had al genoeg werk, dus ik was niet actief aan het meedingen. Maar plots had opnieuw meer dan de helft voor mij gestemd! Bon, dat kon ik natuurlijk niet weigeren, dus heb ik dat er dan ook nog maar bovenop gepakt. (lacht) 

En ook buiten AP ben je maatschappelijk geëngageerd?

Klopt, ik ben naast mijn studies ook nog actief als vrijwilliger bij 2 jeugdverenigingen: Bazzz vzw en Jes vzw. Zij organiseren allerlei activiteiten voor jongeren: sport en spel, maar bijvoorbeeld ook meeting points, waarbij jongeren over maatschappelijke zaken kunnen discussiëren.

Bazzz vzw is eigenlijk een afsplitsing van een andere vereniging. Ook hier werken we voornamelijk rond maatschappelijke issues. Vlak voor de verkiezingen hebben we bijvoorbeeld gesprekken georganiseerd met politici, zoals rond identiteitsproblemen waar jongeren met een migratieachtergrond vaak mee worstelen.

Hoewel we nog niet zo lang bezig zijn, zijn we door onze aanpak vrij snel bekend geworden. We hebben met Bazzz vzw zelfs al meteen een nominatie voor de Diwan-awards (hiermee bekroont de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap inspirerende mensen en initiatieven nvdr) in de wacht kunnen slepen. Jammer genoeg hebben we niet gewonnen, maar wie weet volgend jaar misschien hé … (lacht)

Heb jij zelf ooit gebruik gemaakt van de extra ondersteuningsfaciliteiten bij AP?

Ja, hiermee maak ik zelf ook altijd reclame bij mijn vrienden. In het begin van je schoolcarrière komt er heel veel op je af. Gelukkig maken de lectoren je graag wegwijs. Ik vind het bangelijk om te zien hoe oprecht geïnteresseerd de AP-lectoren in hun studenten zijn. Je krijgt les in kleinere groepen en wordt echt supergoed begeleid. Ook bij STUVO en STAP (Studentenvoorzieningen) bieden ze brede ondersteuning op vlak van plannen, timemanagement, psychologische steun ... Bij AP word je langs alle kanten geholpen en dat is echt fantastisch. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren.

Heb jij zelf nog goede raad voor studenten? 

Toekomstige studenten zou ik vooral aanraden om iets te kiezen wat je graag doet. Dat is héél belangrijk. Studeren is op zich zwaar genoeg, dus enkel zo zal je er plezier aan beleven en het kunnen volhouden. Verder moet je ook gewoon geduld hebben. In het begin komt er heel veel op je af - dat heb ik zelf ook ervaren - maar er komt gaandeweg wel meer orde in de chaos. En als dat niet het geval is: tijdig hulp vragen. 

Wat zal je altijd bijblijven uit jouw opleiding?

We hebben ooit in duo een project moeten uitwerken voor een echte klant (een partner van AP Hogeschool). Het was een zeer complexe opdracht, waardoor ik lang twijfelde of het haalbaar was. Maar uiteindelijk hebben we alles tot een goed einde gebracht in één semester én de klant vond het ook nog eens bangelijk goed.

Een andere toppunt is mijn deelname aan ‘Hack the Future’. Tijdens deze hackaton heb ik samen met een medestudent de Entrepreneur Award weggekaapt. Hiermee wonnen we o.a. een volledig betaalde reis naar Amsterdam en VIP-tickets voor The Next Web conferentie. Een onvergetelijke ervaring.

Wat betekent #laatzienwatinjezit voor jou?

Jezelf durven zijn: naar buiten durven komen met wie je bent, wat je kunt … Helaas heersen er nog altijd (te) veel vooroordelen. Omwille van mijn Marokkaanse roots en mijn vooropleiding in het TSO kreeg ik - net zoals veel anderen - meermaals te horen: ‘Verder studeren? Oei, daar moet jij niet aan beginnen, want dat is veel te moeilijk voor jou. Je kan beter gewoon gaan werken.’ Ook mijn breed engagement, zowel binnen als buiten AP, verbaast blijkbaar nog steeds veel mensen. Maar kijk, ik heb op beide vlakken toch maar mooi het tegendeel bewezen.

Wat zijn jouw plannen en/of dromen voor de toekomst?

Als ik alles krijg gebolwerkt, studeer ik deze zomer hopelijk af. (lacht) Ik mik momenteel op een internationale IT-carrière. Op Erasmus ben ik nooit geweest, maar ik heb via mijn opleiding bij AP wel al aan verschillende internationale projecten mogen deelnemen en met internationale studenten mogen samenwerken, uit onder meer Denemarken, Nederland, Duitsland, Polen …

Ik hou wel van afwisseling: telkens weer nieuwe mensen leren kennen en met nieuwe projecten aan de slag gaan. Maar er is ook nog steeds wel dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Zou je nu toch niet nog wat langer blijven studeren, want je bent goed bezig …’ (lacht) Sowieso zal ik mijn studentenleven en -activiteiten enorm missen als ik definitief ga werken.

Ook het verhaal van onze andere AP-gezichten ontdekken? Dat kan hier.

Gerelateerde artikels