Je bent niet meer zo jong en je wil wat? Just go for it, want het is nooit te laat! Kijk maar naar Tamara. Zij waagde de sprong en ging als veertiger opnieuw studeren. Als avondstudente in de bachelor Toegepaste Psychologie combineert - of zeg maar jongleert - ze haar opleiding met een fulltime job en een gezin. Soms met een beetje chaos, maar ook met veel voldoening en succes.
Wie ben je en wat studeer je?
Ik ben Tamara Leuyckx, 45 jaar en mama van 3 kinderen. Ik werk fulltime als roosteraar aan de Faculteit Psychologie & Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en combineer dit met een bacheloropleiding Toegepaste Psychologie in avondtraject bij AP Hogeschool.
Waarom heb jij beslist om opnieuw te gaan studeren?
Ik heb mijn middelbaar diploma pas op latere leeftijd behaald en wilde altijd al graag verder studeren. Toch was ik eerst een tijdje zoekende. Ik heb heel lang in de IT gewerkt, maar dat was eigenlijk niet mijn ding. Mijn huidige job als roosteraar voor de Faculteit Psychologie & Educatiewetenschappen (VUB) doe ik wel heel graag. De docenten daar hebben mij kunnen overtuigen dat psychologie echt iets voor mij was. En inderdaad, ik heb het mij nog niet beklaagd. De lessen zijn heel leerrijk en tof, en ik vind het superinteressant. Bovendien ben ik heel dankbaar dat ik van de VUB de kans krijg om naast mijn job nog te studeren, want niet alle werkgevers zijn daar zo happig op.
Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen?
Dankzij mijn werk eigenlijk. Ik had zelf beslist dat ik geen universitaire opleiding wilde doen en bij de VUB hebben ze me AP Hogeschool aangeraden omwille van hun sterke reputatie op vlak van werk- en avondstudenten. Dat heb ik zelf intussen ook kunnen ervaren. Bij AP heb je veel interactie met lectoren en krijg je goede begeleiding. Bovendien kon ik ervoor kiezen om mijn traject over 4 jaar te spreiden in plaats van de gewoonlijke 3 jaar (in modeltraject). Dat alles helpt bij de balans tussen studie en werk/gezin, en heeft mij echt overtuigd om voor AP Hogeschool te kiezen.
Valt het mee om op latere leeftijd opnieuw te studeren?
Het was zeker wennen, vooral in het begin. Ik had al lang niet meer op de schoolbanken gezeten en was het totaal niet meer gewoon om te leren - laat staan om zo’n grote pakketten te studeren. Op mijn werk ben ik heel georganiseerd en planmatig, maar als student ben ik gek genoeg net superchaotisch. (lacht)
Toen ik aan het eind van mijn eerste jaar 4 herexamens had, sloeg de twijfel even toe. Waar ben ik aan begonnen? Ben ik wel slim genoeg? Ga ik dit wel kunnen? … Gelukkig heb ik veel hulp gehad van anderen die me aanspoorden ‘Komaan, jij kan dat wel!’ Ik heb doorgezet en uiteindelijk maar één vak moeten meenemen naar het volgende jaar. Daar was ik superfier op. Dus gewoon doorbijten. Het komt het wel goed.
Heb jij een toptip voor mensen die studeren combineren met een job en/of gezin?
Zorg dat iedereen thuis in het gareel loopt. (lacht) Nee serieus: met een goede planning en goede routine kom je al heel ver. Bijvoorbeeld: als mijn jongste ’s zondags naar de Chiro gaat, is het rustig thuis en maak ik van die tijd gebruik om te studeren. Tijdens de week ben ik sowieso niet veel thuis. Ik werk fulltime en heb 3 maal per week 4 uur les. Op lesdagen stop ik om 16 u, pendel 1 à 1,5 uur naar Antwerpen, volg les van 18 tot 22 uur en moet dan nog terug naar huis.
Goede back-up is dus echt wel een must. Gelukkig krijg ik heel veel steun van mijn man, kinderen, ouders, vrienden én binnen AP. Bij mijn studietrajectbegeleider kan ik altijd terecht voor een babbel of advies. En ook mijn medestudenten zijn super. Toen ik een tijdje terug eens een les had gemist, zaten de notities na afloop al in mijn mailbox. Zelfs zonder dat ik dat gevraagd had!
Wat betekent ‘Laat zien wat in je zit’ voor jou?
Gewoon de sprong wagen en durven proberen, want er zit meer in jezelf dan je denkt. Ook ik heb mezelf veel te lang onderschat. Ik denk dat er veel mensen zijn die met ouder te worden merken dat hun vroegere studie of huidige job eigenlijk toch niet hun ding is. Kijk maar naar mij. (lacht) Het is echter nooit te laat om daar iets aan te doen! Ga er gewoon voor en kijk wat er gebeurt. Ik was zó trots toen ik na mijn eerste jaar geslaagd was en ben superfier als ik zie tot waar ik nu al ben geraakt.
Wat zijn jouw plannen of dromen voor de toekomst?
Ik heb altijd een enorme interesse gehad in muziek - misschien omdat mijn papa zelf ook muzikant is - en vind het fascinerend hoe muzikanten hun verdriet of pijn in songs kunnen verwerken. Via mijn dochters merkte ik ook hoe jonge, beginnende acteurs het, onder meer via social media, erg zwaar te verduren krijgen. De cultuursector is een harde en veeleisende wereld. Als ik afgestudeerd ben, wil ik dolgraag muzikanten en acteurs begeleiden om zich mentaal te weren. Dat is echt mijn droom.
Heb jij nog een toptip voor (toekomstige) studenten?
Soms studeer ik samen met mijn kinderen, maar eigenlijk studeer ik het liefst van al alleen. (lacht) Ik herhaal mijn leerstof altijd luidop en dat stoort hen. Of zij storen mij: Mama? Mamaaa, ik heb honger? Mamaaaaaaa mag ik nu Netflix kijken? En dan heb ik zoiets van: Néén, want dan heb ik geen goede internetverbinding! (lacht)
Daarom is het handig om af en toe ook gebruik te maken van blokspots op de campus of in je gemeente. Zeker tijdens de examens kan het deugd doen om je thuis en huisgenoten even te ontvluchten, zodat je echt geconcentreerd kan studeren.
- Meer weten over opnieuw studeren bij AP?
- Ook het verhaal van onze andere AP-gezichten ontdekken? Dat kan hier