Christophe Baekeland is advocaat én geeft les aan AP Hogeschool Antwerpen. Zijn ervaring uit het werkveld zet hij moeiteloos in als lector Juridische Vakken. Hij kan als geen ander de meest gestelde vragen beantwoorden over de bacheloropleiding Rechtspraktijk.
Waarom zou ik kiezen voor Rechtspraktijk aan de AP Hogeschool Antwerpen?
AP Hogeschool biedt heel veel unieke troeven. Dit vertaalt zich eerst en vooral in het docententeam. Zij zijn allemaal actief in het juridische werkveld. Het leuke daarvan is dat ze als lector van de juridische vakken de praktijk letterlijk introduceren in de lessen. Je krijgt les van vrederechters, onderzoeksrechters, advocaten, politie-inspecteurs… . Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan specialisaties. Laatstejaarsstudenten kiezen uit één van de 5 specialisatietrajecten: Social Law, Business Law, Crime & Justice Police, Real Estate, Crime & Justice Academic.
De opleiding is bovendien modulair opgebouwd, dit zorgt voor spreiding van de studiedruk. Zes weken les worden telkens opgevolgd door twee examenweken. Niet te vergeten is dat AP de ‘founding father’ is van de opleiding Rechtspraktijk in Vlaanderen. Tot slot is er een sterke focus op de stage. Gedurende 16 weken word je ondergedompeld in de praktijk en kan alles uit de lessen al meteen op de werkvloer ingezet worden.
Wat is het verschil tussen Rechten en Rechtspraktijk?
Rechten is een vijfjarige universitaire opleiding en vormt de basis tot advocatuur, juristiek… Het uitgangspunt van Rechten is theoretisch georiënteerd. De opleiding Rechtspraktijk is praktijkgericht, waardoor studenten getraind worden om concreet en logisch te redeneren of casussen. Dit wordt nog eens benadrukt in de stage in het laatste jaar. Daar pas je de vaardigheden die je werden aangeleerd toe. Je bent gewapend met een groot theoretische en praktische rugzak en krijgt daarnaast ook een pakket aan talen en ICT.
Hoe worden de lessen georganiseerd?
In mijn geval krijg je PowerPoints bij het begin van het jaar op digitale leerplatform, aangevuld met praktijkgerichte opdrachten. In de lessen worden ook actuele gebeurtenissen aangehaald. Meer concreet, studenten die les hebben op maandag bespreken andere actuele onderwerpen dan studenten die les hebben op vrijdag. Ik vind het ook belangrijk dat studenten voldoende uitdaging krijgen. Zo geef ik mijn lessen regelmatig stellingen en lok ik reacties uit van studenten om daarop verder te bouwen en zo uiteindelijk te komen tot hetgeen we moeten behandelen.
Hoe ziet de gemiddelde week van een student rechtspraktijk eruit?
Studenten hebben ongeveer een 20-tal uur les per week en krijgen standaard een snipperdag; een vrije dag die studenten zelf mogen invullen. Op zo’n dag kunnen ze studeren, nota’s bijwerken en dergelijke.
Waar kom je later terecht als rechtspracticus?
The sky is the limit! Met een diploma Rechtspraktijk kan je eigenlijk overal een de slag. Je kan in een onderneming werken als je interesse hebt in de bedrijfswereld. Je kan in het vastgoed of bij een overheidsinstantie terecht. In een rechtscollege, als je griffier of hoofdgriffier wil worden, bij een notaris, de politie of bij een gerechtsdeurwaarder… Als je nog verder wil studeren en in de richting advocaat, rechter of notaris gaan, kost het je een schakel- en twee masterjaren maar dat is ook zeker ook mogelijk. Je kan alles worden wat je je kan inbeelden. Je kan gaan en staan waar je wil omdat je diploma zwaar juridisch getint is maar door het feit dat we ook tijd besteden aan talen, ICT, boekhouden en economie heb je voldoende bagage om overal terecht te komen.
Hoe internationaal is de opleiding?
Er is een sterke internationale focus, die vakspecifiek ingevuld wordt. In het tweede jaar gaan studenten naar Parijs en in het derde jaar naar Granada. Daar worden ze geconfronteerd met andere culturen en manieren van lesgeven. Ze moeten daar in het Engels en Frans opereren om zich voor te bereiden op het juridische werkveld waar talen van essentieel belang zijn. Erasmus wordt ook enorm aangemoedigd in de opleiding.
Ik ben niet goed in Frans, word ik daarin ondersteund?
In het begin van de opleiding doe je een taaltest voor Nederlands, Engels en Frans, zo polsen we naar jouw niveau. We bouwen alles stapsgewijs op, zodoende raak je bekend met het juridische vakjargon in meerdere talen. Stelselmatig wordt alles opgefrist en door de internationalisering zal je je in lange interacties in het Frans en Engels kunnen uitdrukken. Mensen die bang zijn dat ze onvoldoende Frans beheersen moeten zich geen zorgen maken. We merken dat studenten, die in het eerste jaar niet sterk waren in een vreemde taal, sterk evolueren en in het derde jaar de taal goed onder de knie hebben. Er is ook de mogelijkheid om aan het begin van het academiejaar een stoomcursus Frans, Engels of academisch Nederlands te volgen.
Zelf ook zin gekregen om Rechtspraktijk te studeren?
- Neem een kijkje op de opleidingspagina
- Kom eens langs tijdens een van onze infomomenten
- Ga al eens op virtuele tour door de campus