Studente Fadoua (graduaat Marketing- en Communicatiesupport) zocht voor haar werkplekleren verre oorden op. Ze liet het koude België achter zich en trok naar Maleisië. Als één van de eerste graduaatsstudenten koos ze voor een uitdagende Erasmus-ervaring.
WAAROM KOOS JE VOOR HET GRADUAAT MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT?
“Marketing en communicatie is heel divers en zal volgens mij altijd relevant blijven. Dat trok me aan. Gaandeweg ontdekte ik ook hoe veel plezier ik uit het vakgebied haal. Je kan er verschillende richtingen mee uitgaan zoals marktonderzoek, reclame, social media, ... Daar mag je als student allemaal van proeven. De opleiding is enorm gevarieerd en dat maakt het voor mij boeiend.”
HOE BEN JE BIJ DEZE WERKPLEK IN MALEISIË TERECHT GEKOMEN?
“Dat was een hele uitdaging. Ik was eigenlijk op zoek naar een plek in Europa. Ik had eerst mijn zinnen gezet op Zweden, maar kreeg nauwelijks reacties. Dus breidde ik mijn zoektocht uit naar andere Europese landen. Ik vond een bedrijf in Spanje, maar aangezien ik zelf Spaanse roots heb, wou ik wat meer uit mijn comfortzone gaan.
Zo kwam ik bij Maleisië terecht. Een land waar ik weinig vanaf wist en dus een echte uitdaging. Een werkplek vinden was niet eenvoudig, maar uiteindelijk vond ik er een via LinkedIn bij FEIKEN Bearing: een bedrijf dat lagers (machineonderdelen) produceert voor allerlei machines. Na een positief sollicitatiegesprek, mocht ik bij hen gaan werkplekleren.”
HOE ZAGEN JE DAGEN OP JE WERKPLEK ER UIT?
"Mijn dagelijkse routine was vrij consistent. Ik stond meestal om half zeven op om me klaar te maken voor de dag. Vervolgens boekte ik een rit met GRAB (de lokale Uber) om van mijn appartement naar mijn werkplek te gaan, omdat het openbaar vervoer niet altijd gemakkelijk was. Ondanks dat ik een appartement in de buurt van mijn werkplek had, deed ik er door de file nog altijd een uur over om er te geraken.
Mijn werkdag begon altijd rond negen uur. Op mijn werk beantwoordde ik mails en werkte ik aan marketing- en communicatietaken die aan mij waren toegewezen. Een groot onderdeel van mijn takenpakket was prospectie van nieuwe klanten in Europa via mail en telefoon. Daarnaast maakte ik wekelijks posts voor op LinkedIn. Mijn werkdag eindigde meestal rond half zes.
Ik verbleef in een appartementje in de buurt van mijn werkplek. In dit appartementsgebouw heb ik fantastische mensen leren kennen die nu vrienden voor het leven zijn. In het weekend nam ik de tijd om nieuwe plaatsen te ontdekken en te ontspannen.
ZOU JE ANDERE STUDENTEN AANRADEN OM VOOR EEN BUITENLANDSE ERVARING TE GAAN?
“Ik zou het absoluut aanraden! Het is een gouden kans. Ik heb mijn sterke punten beter leren kennen en hard gewerkt aan mijn zwakkere punten. Ik kon alleen op mezelf vertrouwen en rekenen, omdat ik me in een onbekende omgeving bevond. Een buitenlandse ervaring is de perfecte kans om jezelf beter te leren kennen. Aan elke student die dit leest: Go out there and dare to live your life!"
Een buitenlandse ervaring is de perfecte kans om jezelf beter te leren kennen. Aan elke student die dit leest: Go out there and dare to live your life!
KREEG JE ONDERSTEUNING VANUIT DE OPLEIDING?
“Mijn lectoren hielpen me met de zoektocht naar een werkplek. Ik ben hen daarvoor erg dankbaar. Mijn AP-mentor heeft me elke week gecontacteerd om te vragen hoe het met me ging en of ik tevreden was. Als er iets niet volgens plan verliep, toonde ze begrip en ging ze mee op zoek naar een oplossing. Zij heeft me altijd aangemoedigd en wist me steeds extra te motiveren.”
WAT IS JE LEUKSTE ERASMUS-HERINNERING?
“Ik was vooral onder de indruk van de vriendelijkheid van iedereen. Alle collega's in het bedrijf deden hun best om me meer over hun cultuur te leren. Ze gaven regelmatig advies over goede plaatsen om te bezoeken of suggesties voor Maleisische gerechten die ik zeker moest proberen.
Op geen enkel moment kreeg ik het gevoel dat ik niet welkom was. Integendeel: ze benadrukten altijd dat ik bij hen terecht kon als er iets was. Deze mensen zal ik zeker nooit vergeten, want dankzij hen voelde ik me nooit eenzaam.”
JE STUDEERT BIJNA AF. HEB JE AL TOEKOMSTPLANNEN?
“Eerlijk gezegd ben ik er nog niet helemaal uit. Enerzijds wil ik meteen gaan werken en stabiliteit vinden. Anderzijds overweeg ik om mijn bachelor in het buitenland te behalen. Nu ik een beetje heb kunnen proeven van de wereld, ben ik niet meer bang om stappen te zetten in het buitenland. Maar als ik hier in de komende maanden goede jobaanbiedingen krijg, ga ik misschien gewoon hier al aan het werk. We zien wel.”