Het gloednieuwe graduaat Transport en Logistiek dat AP sinds dit academiejaar aanbiedt, is nu al een schot in de roos. Vijf keer meer studenten dan verwacht zijn gestart in de tweejarige opleiding tot douanedeclarant of dispatcher wegvervoer. Dit onverwachte succes zorgt er echter wel voor dat AP halsoverkop op zoek moet naar extra werkplekplaatsen.
Een 20-tal inschrijvingen. Met zoveel kandidaten dacht AP Hogeschool te starten in het eerste jaar van het gloednieuwe graduaat Transport en Logistiek. De opleiding is echter een onverhoopt succes geworden: de teller staat intussen al op meer dan 100 studenten.
Vooral generatiestudenten (jongeren die net hun secundair diploma op zak hebben) tonen massaal veel interesse voor de nieuwe graduaatsopleiding. En dat is zeker niet toevallig, want het graduaat Transport en Logistiek biedt stevige werkzekerheid.
Douanedeclarant en dispatcher zijn echte knelpuntberoepen. In de Antwerpse regio raken meer dan 600 vacatures niet ingevuld. De sector is goed voor 11% van alle openstaande vacatures in Antwerpen en het Waasland. Volgens vormingsfonds LOGOS nemen werkgevers vaak niet eens meer de moeite om hun vacatures te publiceren, omdat ze toch niemand met de juiste kwalificaties kunnen vinden.
Werk verzekerd
"Werkgevers zijn vooral op zoek naar kandidaten met specifieke getuigschriften", aldus Marina Schwagten, coördinator van het graduaat Transport en Logistiek bij AP. "Daarom ontwikkelden we samen met de sector een nieuwe graduaatsopleiding: een korte, maar krachtige opleiding die zich situeert tussen secundair en professionele bachelor. Na slechts twee jaar heb je een volwaardig diploma hoger onderwijs op zak, waarmee je onmiddellijk aan de slag kan als douanedeclarant of dispatcher wegvervoer."
Een van de studenten in het graduaat Transport en Logistiek is Tristan Heeze. Hij kent als geen ander de noden van de sector."Mijn ouders hebben een transportfirma en ook daar kampen we continu met een tekort aan logistieke medewerkers. Zo zijn we al een hele tijd op zoek naar een goede transportplanner. Werk verzekerd dus na deze opleiding."
Bedrijven gezocht!
Graduaatsstudenten spenderen 1/3 van hun opleiding aan werkplekleren. Dat betekent dat ze al meteen vanaf het eerste jaar de werkvloer op mogen en niet enkel achter je studieboeken hoeft te zitten. Ook studenten die schoolmoe zijn, kunnen alsnog een hoger diploma halen.
Studente Joyce Hoeykens startte zopas vol enthousiasme in de opleiding. "In de richting Transport en Logistiek is alles mogelijk. Je mag ook meteen aan de slag in het werkveld en leert dus niet enkel door achter studieboeken te zitten. Dat trok me geweldig aan."
Het grote succes van de opleiding zorgt er echter wel voor dat AP Hogeschool nu dringend op zoek is naar bedrijven die studenten op de werkvloer willen opleiden (werkplekleren). Grote namen zoals Katoennatie, Euroports en Corneel Geerts sprongen al op de kar, maar er zijn nog een 40-tal bijkomende plekken nodig. Wie studenten inzet voor werkplekleren kan hen nadien vaak meteen inzetten. Bovendien krijgen bedrijven zo ook de kans om de nieuwe opleiding mee uit te bouwen in functie van de noden van de sector.
Heeft u een boeiende werkplek in de aanbieding om onze graduaatsstudenten Transport en Logistiek op te leiden? Neem dan snel contact op met opleidingscoördinator Marina Schwagten: marina.schwagten@ap.be of +32 497 44 96 89.