In november vond de eerste editie van de Internationale Week voor tweedejaarsstudenten Orthopedagogie plaats. Vanuit alle windstreken zakten sprekers af naar Campus Spoor Noord van AP om workshops en sessies te geven. Voor de studenten was het een mooie kans om het beroep van opvoeder-begeleider vanuit internationaal perspectief beter te leren kennen.
De wereld van orthopedagogie in al zijn facetten naar de klasruimte brengen, dat is waar de Internationale Week om draait. Katrijn Van Loock, verantwoordelijk voor het opleidingsonderdeel, legt uit: “We verwachten van onze studenten, nog meer dan in andere opleidingen, dat ze hun blik ruim houden en openstaan voor verschillende meningen en visies. Door de Internationale Week komen onze studenten in aanraking met andere culturen. Ze krijgen een nieuwe kijk op de vertrouwde thema’s binnen hun opleiding en op hun toekomstige rol als opvoeder-begeleider.”
Kritisch en geëngageerd
Ook de studenten kunnen het internationale initiatief smaken. “Er kwam tijdens de week vooral naar boven hoe sterk de aanpak van thema’s zoals straathoekwerk of de gevaren van social media verschilt van cultuur tot cultuur. Sommige cases vonden we erg emotioneel of zelfs schrijnend, maar het geeft ons wel een bredere kijk en doet ons dingen die wij vanzelfsprekend vinden in vraag stellen”, zo klonk het.
En dat beaamden ook de buitenlandse gastdocenten. Want hoewel ze hun publiek aanvankelijk braaf vonden overkomen, waren ze achteraf erg te spreken over de kritische en geëngageerde houding van de Belgische studenten.
(Lees verder onder de afbeelding)
Allemaal internationaal
Internationalisering krijgt binnen de opleiding Orthopedagogie van AP veel aandacht. Zo kunnen studenten een internationale stage doen, op studiereis gaan of vakken in het buitenland volgen. “En als studenten niet kunnen of willen reizen, krijgen ze via deze week toch de kans om een internationale ervaring op te doen”, aldus David de Roey, internationale coördinator Orthopedagogie.
In de toekomst heeft de opleiding nog ambitieuze plannen. David: “Studenten konden deze week ook in Nederland gaan meevolgen via een uitwisseling met de Avans Hogeschool in Breda. Voor volgende edities willen we nog meer partnerhogescholen in Europa betrekken, en de Internationale Week ver buiten de grenzen van de campus opentrekken.”
De studenten waren alvast erg geïnspireerd en konden naar eigen zeggen niet wachten om werk te maken van hun aanvraag voor een buitenlandse stage.