Meer weten over de bachelor Toegepaste Psychologie bij AP? Kom eens langs op een van onze infomomenten, of neem een kijkje op de opleidingspagina.
Psychologie is een hot topic. Er gaat – terecht – steeds meer aandacht naar psychologisch welzijn. Daarom stijgt op de arbeidsmarkt de vraag naar medewerkers die in dit domein zijn opgeleid. In Vlaanderen studeer je Toegepaste Psychologie aan de hogeschool of Psychologie aan de universiteit. Wat zijn de verschillen?
1. De studiemethode
Het eerste verschil zit ‘m in het type opleiding. Toegepaste Psychologie aan de hogeschool is een professionele bacheloropleiding. Dat betekent dat er in je studieprogramma aandacht gaat naar theorie én praktijk. Je doet kennis op, en leert de vaardigheden van een psychologisch consulent meteen toepassen: begeleiden, coachen, trainen, adviseren ... In de academische bacheloropleiding Psychologie ligt er meer nadruk op theorie en je wetenschappelijke vorming en komen praktische vaardigheden minder aan bod.
Toegepaste Psychologie aan de hogeschool stoomt je klaar voor de arbeidsmarkt, terwijl de bachelor Psychologie aan de unief een rechtstreekse voorbereiding is op de masteropleiding. Vanuit de professionele bachelor Toegepaste Psychologie kan je via een schakelprogramma ook doorstromen naar de masteropleiding. De toelatingsvoorwaarden voor beide bachelors zijn dezelfde.
2. Het programma
Zowel aan de universiteit als aan de hogeschool bestudeer je dezelfde drie domeinen van de psychologie: klinische psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie en school- en pedagogische psychologie. Ook de opleidingsonderdelen in de programma’s zijn erg gelijkaardig. Alleen ga je aan de hogeschool de materie meer vanuit de praktijk benaderen, terwijl je aan de universiteit net dieper in de theorie duikt.
Het kroonstuk op je opleiding Toegepaste Psychologie is de bachelorproef, waarin je een antwoord biedt op een onderzoeksvraag uit de praktijk of het werkveld. De masteropleiding Psychologie sluit je af met een masterproef of ‘thesis’, waarmee je een bijdrage levert aan het theoretische gedragswetenschappelijk onderzoek.
3. De duur
De programma’s Toegepaste Psychologie en Psychologie verschillen ook in duur. Het modeltraject van de bacheloropleiding aan de hogeschool duurt drie jaar, terwijl het bachelor- en masterprogramma aan de unief een geheel vormen van in totaal minimaal vijf jaar.
4. Je loopbaan
Afgestudeerden Toegepaste Psychologie en Psychologie vinden werk in gelijkaardige omgevingen, en vaak zelfs in hetzelfde team: ziekenhuizen, centra voor algemeen welzijn, de psychiatrische hulpverlening, privépraktijken, scholen, CLB’s, bijzondere jeugdzorg, personeelsdienst van bedrijven, selectiebureaus, … Ze hebben daar doorgaans wel een verschillend takenpakket. Met een professioneel bachelordiploma zal je onder meer groepen en individuen coachen, tests afnemen, adviezen formuleren, trainingen uitwerken en preventiecampagnes helpen opzetten.
Met een universitair diploma Psychologie kom je vaker in coördinerende functies terecht, bijvoorbeeld als diensthoofd, of sta je mee in voor het beleid van een organisatie of instelling. Met je masterdiploma kan je ook een aanvullende therapieopleiding volgen om psychotherapie te mogen geven. Ten slotte heb je met een diploma van de universiteit de mogelijkheid om na je opleiding je verder in onderzoek te verdiepen en als wetenschappelijk medewerker of doctorandus aan de slag te gaan.