Sinds september loopt er bij AP een proefproject rond duaal leren op bachelorniveau. Hierbij combineren studenten lessen op school met praktijkervaring in een bedrijf (het zogenaamde werkplekleren). Na een rondje speeddaten met potentiële werkgevers BASF, Bayer, Engie, GIMA Machines en Maintenance Partners, mochten de studenten vorige week vol enthousiasme hun eerste stapjes op de werkvloer zetten.
Duaal leren is in het secundair onderwijs al een tijdje in zwang. Meer nog: het aantal duale leerlingen is er in vier jaar tijd vertienvoudigd. In een interview met Metro benadrukte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de vele voordelen van duaal leren: "Jongeren genieten van een uitdagende leerschool. Bedrijven komen in contact met jonge krachten die de juiste kennis en vaardigheden ontwikkelen. Scholen houden jongeren gemotiveerd en verbeteren hun opleidingsaanbod."
Daarom werd beslist om duaal leren sinds dit academiejaar ook uit te breiden naar het hoger onderwijs. Bij AP beperkt het proefproject zich voorlopig tot een elftal studenten in de bachelor Elektromechanica. Zij volgen 3 dagen per week les op de campus en gaan 2 dagen per week aan de slag bij een bedrijf (werkplekleren). Om studie en werk vlot te combineren, zullen ze hun opleiding spreiden over vier jaar.
Grote spelers als BASF, Bayer, Engie, GIMA Machines en Maintenance Partners toonden zich meteen bereid om duale studenten van AP te verwelkomen. Via intakegesprekken en een speeddate werden beide partijen met elkaar gematcht. Vorige week werden de eerste enthousiaste stapjes op de werkvloer gezet.