Wat weet jij over de actualiteit bezuiden onze taalgrens? Onze tweedejaarsstudenten Journalistiek waagden zich à travers les frontières en gingen vier dagen nieuwsjagen in Franstalig België, meer bepaald in Luik. “En Français” uiteraard, want een bevlogen Belgisch journalist kent zijn Franstalige media en cultuur.
In de bacheloropleiding Journalistiek zijn (inter)nationale ervaringen onontbeerlijk. Elk opleidingsjaar bevat dan ook een (inter)nationale component. In het tweede jaar Journalistiek nemen de studenten Franstalig België onder de loep.
Lector Steven Heirbaut licht toe: "Via interviews en vox pops over actuele en relevante thema’s dompelen we onze studenten onder in het Waalse medialandschap. Daarvoor moeten ze uit hun comfortzone komen en Frans spreken, veel Frans. Ze leren interviews afnemen in het Frans en aan de hand van de antwoorden een boeiend verhaal te schrijven. Bovendien is Luik een bruisende stad vol historische en culturele bezienswaardigheden en dus een ideaal journalistiek oefenterrein."
De studenten bezochten RTBF maar ook de redactie van RTC, de Luikse regionale televisie, waar ze een live nieuwsuitzending mochten volgen en een autocuetest aflegden. Daarnaast maakten ze live radio tijdens de ochtendshow van Vicacité Luik en bezochten ze de redactie van Sudinfo.be. De opleiding Journalistiek rekent met dit project op de zelfredzaamheid van de studenten. Naast de begeleide activiteiten vullen zij hun tijd grotendeels zelfstandig in.
"In Luik leverden we echt journalistiek werk en werden we verplicht uit onze comfortzone te treden. Wat vooraf 'slechts' een reisje naar Wallonië leek (waarom niet Parijs? Saint Tropez? Quebec iemand?), bleek een leerrijke en taalverrijkende ervaring waar ook het groepsgevoel gesmeed werd.", aldus de studenten zelf.
Journalistiek ook iets voor jou?
Kriebelt het bij jou ook om nieuwsjager te worden? Neem een kijkje op onze opleidingspagina en kom langs tijdens één van onze infomomenten om de campus te ontdekken en al je vragen te stellen.