Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Programmeren strijden in Advent of Code

Advent of Code 3
© Advent of Code

Advent of Code is een jaarlijkse programmeerwedstrijd waarbij deelnemers uit de hele wereld tijdens de adventsperiode dagelijks een nieuwe programmeerpuzzel oplossen. Een aantal studenten uit onze graduaatsopleiding Programmeren doet ook mee en neemt het daarbij op tegen professionals, medestudenten en AP-lectoren. De lectoren creëerden een AP-scorebord waarop studenten en lectoren hun onderlinge ranking kunnen volgen. Zo wil de opleiding studenten motiveren om deel te nemen en naast de lessen kleine programma’s te schrijven en denkpuzzels op te lossen.

Advent of Code is in 2015 opgestart door Eric Wastl en begon als een kleinschalige digitale adventskalender met enkele tientallen deelnemers. Ondertussen is het uitgegroeid tot een wereldwijd event waarbij duizenden professionele programmeurs uit de IT-sector deelnemen. Elwyn Van der Borght en Kasper Bosteels, twee studenten Programmeren die voor het tweede jaar op rij deelnemen, vertellen enthousiast over hun ervaringen.
 

Waarom doen jullie mee?

Kasper: Ik doe mee om mezelf uit te dagen en zie het als een persoonlijke challenge. Ik wil mezelf meten tegenover spelers van over de hele wereld maar ook tegenover mijn medestudenten.

Elwyn: Het is leuk om het op te nemen tegen anderen, bij te leren en in de top drie te belanden.

Leeft Advent of Code onder de studenten?

Kasper: Het is zeker iets waar studenten over spreken. Er worden regelmatig onderling wedstrijdjes gehouden om te zien wie het snelst de beste code kan schrijven. Als je een privé leaderboard aanmaakt kan je jezelf direct vergelijken met je vrienden of lectoren. Ik stond een tijdje als eerste maar ik ben ingehaald door een medestudent. The challenge is on!

Elwyn: Momenteel is het aantal deelnemende studenten beperkt. Hopelijk groeit dit, zodat er meer input is om te verwerken in de lessen.

“Wanneer je programmeert, gebruik je zelden alle technieken die je in de les leerde. Tijdens dit event kan je eindelijk al je special moves uit de kast halen.”
Kasper Bosteels

Wat is er zo leuk aan?

Elwyn: De moeilijkheidsgraad bouwt langzaam op. Je lost puzzels op waarbij je zeer goed moet nadenken. Hierdoor krijg je meer ervaring met programmeren. Je wil ook graag in de top 3 blijven, dus je bent er de hele wedstrijd lang mee bezig. En zelfs als het tegenzit, verbeter je je eigen skills door toch te proberen.

Kasper: Buiten het geweldige verhaal over de elfjes met elke dag een ongelofelijke plottwist, is het ook een wedstrijd met spelers van over de hele wereld. Wanneer je programmeert, gebruik je zelden alle technieken die je in de studiesessies leerde. Tijdens dit event kan je eindelijk al je special moves uit de kast halen en eens goed afstoffen. Het wordt er natuurlijk alleen maar beter op wanneer je je score onder de neus van je lectoren kan wrijven.

Elwyn: Het is inderdaad fijn om lectoren te verslaan in de score, maar je weet dat ze nooit ver van je verwijderd zijn. Dat houdt het best spannend.

Wat leren jullie uit deze uitdaging?

Kasper: Je leert hoe je je reeds vergaarde kennis kan toepassen op steeds complexer wordende problemen en je pikt veel nieuwe technieken op van je medespelers.

Elwyn: In de opleiding leer je een programmeertaal die helpt om de basis van alle opdrachten op te lossen, maar soms moet je zelf nieuwe methodes bedenken. Je leert een programma op te bouwen rondom een verhaal, komt problemen tegen die je moet oplossen en houdt je antwoord zo kort mogelijk. Zo leer je probleemoplossend te denken.

Gerelateerde artikels