Technopolis werkt vanaf dit schooljaar met hogeschoolstudenten samen om van het bekende doe-centrum in Mechelen een energieneutrale smartbuilding te maken. Dat is een gebouw waarvan de balans tussen energieverbruik en -productie in evenwicht is. Deze week ging het project in samenwerking met 21 studenten Energiemanagement en Energietechnologie van VIVES, Odisee en AP Hogeschool Antwerpen officieel van start. In een eerste fase worden de onderzoeksvragen verdeeld en wordt een gezamenlijk plan van aanpak gedefinieerd. De komende twee jaar zullen de studenten onderzoek uitvoeren en als deel van hun eindwerk concrete voorstellen formuleren waarmee Technopolis vanaf 2023 concreet aan de slag kan. Het project maakt deel uit van een ambitieus plan om de volledige tentoonstellingsruimte en infrastructuur van Technolopis te vernieuwen en wordt financieel ondersteund door de Vlaamse overheid.
Technopolis, het Vlaamse doe-centrum in Mechelen werd eind jaren 90 gebouwd, toen er van energieneutrale smartbuildings nog geen sprake was. Anno 2020 is de nood er om van het bekende doe-centrum met de rode kegel een gebouw te maken met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk dat in 2070 nog in regel is met alle voorschriften van de EU. Een ferm staaltje technologie en vindingrijkheid moet ervoor zorgen dat het gebouw niet alleen energieneutraal wordt, maar ook smart. Dat wil zeggen dat er automatisch informatie over energieverbruik verzameld en verwerkt wordt met een hogere efficiëntie en duurzaamheid als doel.
Technopolis lanceerde eerder dit jaar een oproep naar alle hogescholen in Vlaanderen, waarna VIVES, Odisee en AP Hogeschool Antwerpen beslisten om mee in het project te stappen. Dinsdag ging het project, waar 21 studenten aan deelnemen, officieel van start. In een eerste fase worden de onderzoeksvragen verdeeld en wordt een plan van aanpak gedefinieerd. De studenten worden de komende twee jaar begeleid door Technopolis, hun stagecoördinator en het bedrijf waar ze stage lopen. Aanvankelijk zullen de studenten allerlei ideeën bedenken, waarvan het meest haalbare wordt uitgewerkt tot een concreet voorstel in hun eindwerk. Vanaf 2023 is het aan Technopolis om op basis van het onderzoek van de studenten concreet aan de slag te gaan om van Technopolis een energieneutrale smart building te maken.
Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis: We hebben er bewust voor gekozen om dit project in co-creatie met studenten gestalte te geven. Door niet voor consultants te kiezen, geven we het signaal dat het jongere zijn die de sleutel in handen hebben om aan de hand van wetenschap en technologie aan een meer duurzame toekomst te bouwen. En hoe doen we dat beter dan hen symbolisch de sleutels van het Techopolis-gebouw, het baken voor wetenschap en technologie in Vlaanderen, te overhandigen?
De transformatie van Technopolis in een energieneutrale smartbuilding maakt deel uit van een ambitieus vernieuwingsplan dat in 2019 van start ging met de bouw van STEK, een gloednieuwe makerszone voor jongeren. Voor de volledige vernieuwing van de tentoonstellingsruimte en infrastructuur werd vorig jaar door de Vlaamse overheid een investeringssubsidie van 10 miljoen euro aan Technopolis toegekend. Verwacht wordt dat tegen het einde van 2023 de volledige tentoonstellingsruimte vernieuwd zal zijn. De eerstvolgende nieuwe zone wordt momenteel voorbereid in samenwerking met partners en zal eind dit jaar gedeeltelijk en begin volgend jaar volledig voor het grote publiek openen.