Overslaan en naar de inhoud gaan

Vastgoedstudente Romy wint met eindwerk Prijs Rob de Koninck

Romy met cheque van €2.500

Met je eindwerk een prijs winnen van 2.500 euro? Dat is waarschijnlijk de droom van elke student. Voor Vastgoedstudente Romy Breugelmans werd die alvast realiteit. Zij behaalde de eerste plaats op de Rob De Koninckprijs. Hiermee bekroont de Antwerpse Kamer van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) jaarlijkse de beste eindwerken rond vastgoed. Hoog tijd voor een praatje met onze winnares. 

Dag Romy! Je schreef je eindwerk over ‘De impact van tweede verblijftaxen op kustvastgoed’. Vanwaar kwam dit idee? 

“De opleiding Vastgoed stelt jaarlijks een lijst samen met onderwerpen die actueel en interessant zijn om op dat moment als eindwerk rond te werken. Mijn keuze viel al snel op de ‘Impact van tweede verblijftaxen op kustvastgoed’. 

Langs de ene kant sprak dit thema me aan omdat het veel emoties oproept bij mensen: de ene voelt zich benadeelt door de taks, de andere is er net tevreden mee. Langs de andere kant voert elke kustgemeente een ander beleid, wat het extra interessant maakt. Bovendien steeg de taks de afgelopen 20 jaar énorm.”

Kreeg je veel steun vanuit de opleiding bij je eindwerk?

“Ja, ik kreeg veel hulp van mijn promotor: Johan Devos. Zijn expertise in fiscaliteit speelde een belangrijke rol in de begeleiding van mijn onderzoek en zorgde ervoor dat ik mijn werk steeds verder kon uitdiepen. 

Ik vond het boeiend om data te verzamelen en diep in details te duiken, ook al ben ik van nature niet erg gestructureerd. (lacht) De uitgebreide feedback van mijn promotor hielp me om mijn onderzoeksvraag telkens vanuit nieuwe invalshoeken te bekijken en kritisch te blijven.”

Waarom koos jij voor de opleiding Vastgoed?

“Ik ben altijd heel nieuwsgierig geweest naar wat er zich achter een gevel bevindt. Wonen en vastgoed fascineren me. Dat deed me aanvankelijk nadenken over een carrière als makelaar.

De bachelor Vastgoed is echter veel ruimer dan dat. Dat je automatisch makelaar wordt, is eigenlijk een misvatting. Je krijgt uiteenlopende vakken zoals recht, bouwkunde en (bedrijfs)economische vakken. De veelzijdigheid van de opleiding opent veel deuren, zowel binnen als buiten de vastgoedsector. 

Dit heeft me zelf ook positief verrast. De bachelor Vastgoed gaf me de kans om mijn interesses verder te verkennen. Mijn ambitie is tijdens mijn opleiding alleen maar gegroeid.”

Even terug naar de wedstrijd. Kende je die al op voorhand?

“Nee, om eerlijk te zijn kende ik de prijs niet. Ik heb via mijn opleiding vernomen dat mijn eindwerk in aanmerking kwam. Dit was een hele fijne verrassing.”

Hoe hoog schatte jij je kansen in? 

“Ik wist dat mijn onderzoek een actueel thema aansneed en dat het grondig was uitgewerkt, maar je weet natuurlijk nooit hoe de jury het zal beoordelen.

Eerlijk gezegd had ik helemaal niet verwacht dat ik geselecteerd zou worden als laureaat. Ik ging ervan uit dat ik gewoon een mailtje zou krijgen met een vriendelijke bedanking voor mijn deelname. 

Ik zag mijn deelname als een eer op zich. Toen ik hoorde dat ik uitgenodigd was voor de prijsuitreiking was ik superblij en verrast. Ik dacht meteen dat ik hooguit derde zou worden. Dat ik uiteindelijk de eerste plaats won, maakte het zeer speciaal voor mij.” 

Wat ging er door je heen toen ze je als winnaar uitriepen? 

“Ik was sprakeloos, maar vooral super trots. Het is heel fijn om te zien dat experts uit het vakgebied mijn onderzoek waardevol vinden.

Aan de Rob de Koninckprijs hangt ook een geldprijs van 2.500 euro vast. Dat is een extra mooie erkenning voor al het harde werk dat ik in mijn eindwerk heb gestoken. Ik ben er echt heel dankbaar voor.”

Gerelateerde artikels