Als hogeschool streven we steeds naar vernieuwing, zowel in opleidingen als infrastructuur. Zo ook in de bacheloropleiding Journalistiek. Niet alleen werd het curriculum helemaal vernieuwd, ook het hele radiostudio-concept in campus Meistraat werd hertekend. Automatisatie, aanpassingen aan de layout, en een algemene opfrissing van de studio zijn daar slechts enkele onderdelen van.
De mogelijkheden van de vernieuwde radiostudio zijn heel breed. De nieuwe studio’s hebben een aantal in- en uitgangen die centraal kunnen geschakeld en gekoppeld worden. Verder kunnen er ook nog andere onderdelen, zoals de video-regie, aan gekoppeld worden. Er zou zelfs live geschakeld kunnen worden tussen de TV-studio en de radiostudio, om zo live tussen de twee media samen te werken, of rechtstreeks over te schakelen naar een reporter 'ter plaatse'. Dit in tegenstelling tot de vroegere radiostudio die enkel lokale bediening had en waar er enkel vanuit de radiostudio uitgezonden kon worden.
Bram Kortleven is docent Mediaskills in de opleiding Journalistiek en neemt daarin het deel ‘audio’ voor zijn rekening. Daarnaast is hij werkzaam als systeemingenieur in het Labo Radio bij de VRT. De hoogtechnologische vernieuwde radiostudio op campus Meistraat zijn dan ook een welgekomen geschenk voor hem. De ervaringen die hij opdoet op de ene job, wil hij ook toepassen op de andere: “Zo kunnen studenten die bij de VRT of een soortgelijk mediabedrijf aan de slag gaan, de praktische manier van werken reeds gezien hebben.”
Dagvullend programma
Deze nieuwe snufjes zouden dan ook ten volle benut worden tijdens onze infomomenten. Door de huidige situatie kunnen onze studenten nu helaas niet tonen wat ze in hun mars hebben, maar Bram legt graag uit wat er mogelijk is dankzij de opfrissing: “De studenten kunnen een hele dag radio maken en een dagvullend programma voorzien met zoveel mogelijk facetten en functionaliteit die in een echte radiostudio aan bod komen. Daarnaast kunnen we de andere studio als nieuwsstudio gebruiken om elk uur nieuwsbulletins te presenteren. Er kan gewerkt worden met een reporter ter plaatse die live hun bijdrage geven. Een dag die gevuld zou zijn met alle facetten die bij een echte zender aan bod komen. Inspiratie en praktijkvoorbeelden haalde ik uit hoe er op de VRT gewerkt wordt.”
De radiostudio heeft momenteel dus nog niet al haar geheimen kunnen prijsgeven, maar AP Hogeschool hoopt volgend jaar de troeven van de technologische vernieuwing uit te kunnen spelen. Bram Kortleven legt uit waarom die verandering nodig is: “De studenten moeten nu al zo gelijkaardig mogelijk kunnen werken als in hun toekomst bij een professioneel radiostation. De praktische ervaringen hier moeten zo waarheidsgetrouw mogelijk gespiegeld kunnen worden aan de realiteit in het werkveld.” De slogan “Laat zien wat in je zit!” geldt volgend jaar ook nog steeds voor de nieuwe radiostudio.