Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kost een kot in Antwerpen?

wat kost een kot in antwerpen

Je wil dolgraag op kot in Antwerpen. Maar is je bankrekening wel even enthousiast? Met deze budgetproof checklist weet je meteen of op kot gaan financieel haalbaar is.

Huurprijs

Een suite in een luxehotel kost meer dan een kamer in een studentenhostel. Logisch, toch? De huurprijs van je studentenaccommodatie is dan ook sterk afhankelijk van factoren zoals woningtype, ligging, grootte, comfort ...

De gemiddelde prijs van een kot in Antwerpen bedraagt per maand (exclusief kosten):

  • 410 euro voor een studentenkamer (met gemeenschappelijke delen)
  • 515 euro voor een studio (met eigen badkamer en keukentje)
  • 675 euro voor een appartementje

Nutsverbruik

Je wil op kot zorgeloos kunnen studeren en ontspannen. Hou dus in je kotbudget rekening met (bijkomende) kosten voor het verbruik van nutsvoorzieningen, zoals:

  • water
  • energie (gas & elektriciteit)
  • telecommunicatie (tv & internet)

Het kan zijn dat je kot een all-in huurprijs heeft, maar in de meeste gevallen zit je nutsverbruik niet inbegrepen in de huurprijs. Dan betaal je bovenop de huur van je kot maandelijkse voorschotten. Reken hiervoor gemiddeld op zo'n 40 à 80 euro per maand.

Aan het einde van je huurperiode krijg je een gedetailleerde eindafrekening met je werkelijke verbruik, waarin je maandelijkse voorschotten verrekend worden. Afhankelijk van hoe energiezuinig je leeft, kunnen de kosten voor je nutsverbruik oplopen. Nachtenlang Netflix gekeken? Of sta jij iedere ochtend minstens een uur onder de douche om wakker te worden? Dan zal je bij je eindafrekening wellicht nog moeten bijbetalen. 

Huurwaarborg

Je huurwaarborg is een eenmalige extra kost die je aan het begin van je huurperiode moet betalen. Voor een studentenkamer bedraagt de huurwaarborg meestal 1 maand huur (exclusief kosten nutsverbruik). Dit is onder meer het geval bij het modelcontract van Kotweb. Volgens de wet mag de huurwaarborg sowieso maximaal 2 maanden huur bedragen. 

Je mag je huurwaarborg ten vroegste 3 maanden voor de aanvang van je huurcontract betalen. Dit mag niet cash gebeuren, maar moet via overschrijving op de rekening van de verhuurder, of op een geblokkeerde rekening op jouw naam.

Na afloop van je huurcontract krijg je je huurwaarborg gelukkig wel terug. Tenzij er sprake is van schade of huurachterstal door jouw toedoen. Dan mag de verhuurder de huurwaarborg (deels) gebruiken om zijn financieel verlies te compenseren. 

Leefkosten

Bovenop de kosten voor je huur, huurwaarborg en nutsverbruik heb je natuurlijk ook nog wekelijkse uitgaven. Een broodje tijdens de lunch. Een fietsabonnement van Velo. Een streepje cultuur ... Vergeet dus niet om in je kotbudget ook wat zakgeld te voorzien, zodat je volop van het Antwerpse studentenleven kan genieten

 

Gerelateerde artikels