Overslaan en naar de inhoud gaan

Yenthe over het kotleven: "Je ontwikkelt echt een verantwoordelijkheidsgevoel door zelfstandig te leren leven"

Yenthe

Yenthe zit al drie jaar op kot in hartje Antwerpen. Nu zit ze dus in haar derde en laatste jaar Rechtspraktijk aan campus Meistraat. Wat vindt ze van het kotleven? En wat kan jij ervan verwachten?

Waarom zit je op kot?

Ik ben op kot gegaan zodat ik niet moet pendelen. Hier verlies ik veel tijd mee. Daarnaast kan je ook niet altijd rekenen op De Lijn of NMBS. Ik zou een uur op de bus zitten vanuit Vorselaar, terwijl ik nu maar 10 minuten moet wandelen tot aan de campus.

Ik wou natuurlijk ook eens ‘proeven’ van het echte kotleven en weten hoe het is. Het is een test naar de toekomst toe, om zelfstandig te kunnen leven.

Hoelang op voorhand kan je best beginnen te zoeken naar een kot?

Een half jaar op voorhand. Ik ben zelf mijn zoektocht begonnen tussen maart en april het jaar voordien. Het is heel belangrijk dat je hier op tijd mee begint, anders zijn alle mooie koten al weg!

Wat zijn 3 voor- en nadelen van het kotleven?

Het is natuurlijk heel gemakkelijk, omdat je vlakbij je school ‘woont’. Dit neemt met zich mee dat je langer kan slapen en dat je geen gebruik hoeft te maken van het openbaar vervoer. Zalig! Het is ook fijn dat je zelfstandig leert leven. Je ontwikkelt echt een verantwoordelijkheidsgevoel.

Je hebt natuurlijk niet enkel voordelen. Je moet zelf koken, poetsen, inkopen doen,… Dit is niet altijd even leuk. Daarnaast ben je ook meestal enkel in het weekend thuis en zie je je ouders niet meer elke dag. Je moet ook wel je mannetje kunnen staan. Je kan niet altijd terugvallen op je ouders.

"De beste tip: geniet van je studententijd!"

Wat zou je anders willen aan je kot?

Ik zit op kot met twee vriendinnen. We hebben een gedeelde keuken, maar geen aparte ruimte voor een zetel en televisie. Dit zou ik dus wel fijn vinden. In de keuken zou ik graag een degelijke oven of een friteuse willen. Een ruimere douche en badkamer kan ook geen kwaad. Een bad is natuurlijk ook altijd welkom! Op dit moment betaal ik rond de 400 euro voor mijn kot. Dit is zeker een mooi bedrag voor alles wat ik nu heb.

koken.jpg

Hoe combineer je schoolwerk en een sociaal kotleven?

Meestal valt mijn lessenrooster heel goed mee, waardoor ik genoeg tijd heb voor andere dingen. Zo weet ik ook wanneer ik kan uitgaan en wanneer niet. Als ik vroeg les heb, ga ik niet uit de avond ervoor.

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt op kot tot nu toe?

Mijn kot bevindt zich dicht bij een studentencafé. Ik lig op een kamer die uitkijkt op straat. Ik was op een normale weekdag aan het slapen, en in het midden van de nacht schrok ik wakker van enorm veel lawaai, de deurbel en luid gebonk op het raam. Dit waren enkele vrienden die wisten dat ik hier op kot zat en die het dus grappig vonden om me wakker te maken. Dit doen ze regelmatig.

We hielden ook eens een feestje op kot. Het ging er toen nogal luid aan toe en daarom kregen we van ons hele kotgebouw heel wat klachten. Oeps!

keuken.jpgWat zijn dé musthaves voor op kot?

Alles wat je thuis gebruikt, heb je op kot ook nodig! Een goed bed, een nachtkastje, een kast, pannen, borden, bestek, … Noem maar op.

Ik vind het ook heel belangrijk om aan een goede en ruime bureau te studeren. Een comfortabele bureaustoel mag dus ook niet ontbreken. Daarnaast is een Swiffer Duster onmisbaar.

Ik vind het ook heel belangrijk om aan een goede en ruime bureau te studeren. Een comfortabele bureaustoel mag dus ook niet ontbreken.

Heb je nog enkele tips voor studenten die volgend jaar op kot gaan?

Het is héél belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken als je een kot naar je zin wil! Als je te laat begint, heb je meestal niet veel kans op een kamer die je echt wil.

Je moet ook rekening houden met de ligging van de school. Wees er zeker van dat het bereikbaar is te voet of met de fiets.

"Maar de beste tip: geniet van je studententijd!"

 

Gerelateerde artikels