99.5 % van het DNA is bij iedereen identiek. Maar hier en daar zitten er verschillen verborgen - polymorfismen - die voor iedere persoon een uniek DNA-profiel opleveren. Dat is erg belangrijk, onder andere voor forensisch onderzoek, vaderschapsbepalingen, en voor identificatieteams bij rampen.
Bij misdaadonderzoek beschikken onderzoekers meestal over zeer kleine hoeveelheden DNA en is het moeilijk om een uniek profiel op te stellen. Gelukkig maakt DNA-vermeerderings-technologie (PCR) het tegenwoordig mogelijk om van miniem kleine hoeveelheden biologisch sporenmateriaal een degelijk profiel te bepalen. Door dat te vergelijken met DNA-profielen van verdachten en slachtoffers kan een uitspraak gedaan worden over de herkomst van de sporen en eventueel zelfs een misdrijf opgelost worden.
Tijdens deze studiedag wisselen theorie en experimenten elkaar voortdurend af. Leerlingen gaan op zoek naar één bepaald polymorfisme in een reeks stalen. Daarnaast laten we hen kennismaken met DNA-amplificatie via PCR, programmeren van het PCR-toestel, maken van een agarose-gel om DNA zichtbaar te maken en ten slotte de analyse zelf.
De workshop is gericht naar studenten uit de dubbele finaliteit met een wetenschappelijke achtergrond. AP Hogeschool organiseert deze studiedag samen met het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Antwerpen.