Hoe wetenschap & technologie ons leven beïnvloeden (vandaag én morgen)
Een leven zonder wetenschap en technologie? Dat is er één zonder auto, zonder medicijnen, zonder bril en zonder smartphone. Moeilijk in te beelden, toch?! Dagelijks creëren tal van onderzoekers nieuwe toepassingen en mogelijkheden.
Tijdens De Dag van de Wetenschap, op zondag 24 november 2019, ontdek je wat we allemaal aan wetenschap en technologie te danken hebben én welke innovaties ons nog te wachten staan. Je mag binnenkijken in verschillende bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra en onderzoeksinstellingen. Daar tonen knappe koppen hun ontdekkingen via een workshop, demo, expo of lezing. Of nog leuker: ze laten je er zelf mee aan de slag gaan.
Activiteiten door AP Hogeschool
- Brancardage
Een fietser valt op straat en geraakt gewond ... Kom kijken wat er gebeurt vanaf dat de ambulance aankomt bij een ongeval.
- Een zwangerschap in virtual reality
Tijdens deze workshop kan je het lichaam van een zwangere vrouw van binnenuit bestuderen in Virtual Reality. De opleiding Vroedkunde van AP mag als eerste in België aan de slag met het state-of-the-art VR-programma 'Road to Birth'.
- Eerste hulp bij verstikking
Wat moet je doen wanneer iemand in je omgeving zich verslikt of lijkt te stikken?
- Emotionele ontwikkeling ontrafeld
Tijdens deze workshop bekijken we de schaal emotionele ontwikkeling die kan helpen bij het weer goed voelen bij elkaar.
- Gezondheidszorg bij baby's en peuters
Kom kijken naar de zorgen die wij toedienen aan de allerkleinsten. Hoe prik je bloed bij een baby of plaats je een maagsonde? Is er een verschil in reanimatietechniek bij baby's en volwassenen?
- Growing Gifs: high-tech tekenen
Kom mee tekenen op Wacom-tabletten. De tekeningen worden samengevoegd tot een bewegend beeld (gif) en de hele dag door geprojecteerd.
- Landmeten voor beginners
Kom mee landmeten! Fluohesje aan, kegels op z'n plaats en meten maar. Kijk door een totaalstation en meet de hele wereld.
- Lichaamssamenstelling: meten, feiten & fabels
Laat je lichaamssamenstelling meten en neem het resultaat mee naar huis. Daarnaast krijg je ook toelichting bij enkele feiten & fabels. Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als 'zware botten'?
- Minilezing: smart energy management
Omdat de zon niet altijd even hard schijnt en de wind niet even hard waait, is de energie die wordt opgewekt niet altijd gelijk. Om elektriciteit veilig bij ons thuis te krijgen, moeten we de vraag & aanbod gelijk maken. Dit doen we door apparaten slim te gaan sturen.
- Reanimatie / basic life support
Door middel van Virtual Reality kom je in een real life situatie terecht waarbij iemand gereanimeerd moet worden.
- Robot race: parcours met sphero's
Kom een robot programmeren, laat ze tegen elkaar racen en kijk of je kan winnen.
- Rokers vs niet-rokers
Welke impact heeft roken op de zuurstofsaturatie in je bloed? Laat je testen.
- Slimme handen, witte tanden
Zin om zelf eens tandpasta te produceren? Tijdens deze workshop ontdek je wat er allemaal in je tandpasta zit. Je voegt allerlei stoffen toe die ervoor zorgen dat je tanden blinken en je een heerlijk frisse adem hebt.
- Suiker in je bloed?
Hoe is het gesteld met je bloedsuikerspiegel? Wat gebeurt er als je een druivensuiker eet? Laat je glycaemie meten en check of je je binnen de normaalwaarden bevindt.
- Hoe komt het dat bedrijven mij zo goed (her)kennen op het internet?
Dr. Wannes Heirman vertelt hoe de technologie werkt die bedrijven toelaat om jou op de perfecte manier te benaderen met een commerciële boodschap. Hij staat ook stil bij de privacy-gevaren in een tijdperk van big data.
De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid. Dit jaarlijks event wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.
Meer weten? Check Dag van de Wetenschap Antwerpen