In Oeganda worden kinderen met een beperking vaak vermoord door hun eigen moeder. "Mercy killing" of "genademoord" wordt het genoemd. Luk DeWulf, zelf de vader van een kind met een beperking, maakte daarover een reportage. In het kader van Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen nodigen AP Hogeschool, Universiteit Antwerpen en Provincie Antwerpen je uit voor de vertoning en een panelgesprek.
De documentaire 'Mercy Killing' brengt in beeld hoe kinderen met beperking in Oeganda genadedood riskeren. Een kind met een beperking grootbrengen is een grote en zware uitdaging. Voor ouders in een heel arm ontwikkelingsland is het nog moeilijker. Ga je naar het hospitaal als je minder dan een dollar per dag verdient? Hoelang hou je het vol als je man je vlak na de geboorte achterlaat? Hoeveel beledigingen kan je verdragen? Zo heeft Karen (3 jaar) klompvoetjes en malaria. Haar moeder Mary heeft geen geld voor het ziekenhuis en ze wordt vaak uitgescholden. Sommige ouders van kinderen zoals Karen zien het niet meer zitten, ze geven op en doden hun eigen kind. Bij gebrek aan een beter Oegandees woord worden die moorden ‘Mercy Killing’ of ‘genademoord’ genoemd. Het is een taboe om erover te praten en het komt voor achter gesloten deuren.
Iedereen is welkom en de toegang is gratis. De documentaire is zeker interessant voor studenten die in het sociale domein zullen werken: sociaal werkers, opvoeders, verpleegkundigen, ...