Deze studiedag is een samenwerking met De Roze Bloesem. Stefanie Van Regenmortel, palliatief deskundige en oncologisch verpleegkundige bij praktijk De Roze Bloesem, geeft op de studiedag 3 sessies over palliatieve zorg.
9u – 9u30: Ontvangst met koffie
9u30 – 11u00: Radio- en chemotherapie
11u00 – 11u30: pauze
11u30 – 13u00: Medische urgentie in de palliatieve zorg
13u00 – 14u00: lunch
14u00 – 16u30: Rouwzorg en getuigenis
Chemotherapie in de thuiszorg ... een grote uitdaging
Bij onze zorg voor oncologische patiënten staan we vaak voor een complexe uitdaging, zeker als ze dan ook met chemotherapie naar huis komen. In deze vorming gaan we ons dan ook verdiepen in de verschillende domeinen waar patiënten mee te maken krijgen en waar je als professionele thuisverpleegkundige aandacht voor kan hebben.
Volgende items komen aan bod:
Radiotherapie of bestraling is een efficiënte behandelingstechniek voor vele soorten kanker in bijna elk deel van het lichaam. Bij de helft van alle kankerpatiënten maakt radiotherapie deel uit van de behandeling en het aantal patiënten dat (in bepaalde gevallen enkel) met radiotherapie wordt genezen, stijgt elke dag. Radiotherapie is een behandeling met vele gezichten, vooral op korte maar zeker ook op lange termijn. Net omdat het niet altijd direct zichtbaar is, blijft het een uitdaging om als verpleegkundige alert om te gaan met de signalen die de patiënt omschrijft.
In deze opleiding neem ik jullie dan ook graag mee in de wereld van radiotherapie en zoomen we in op :
Rouwzorg en getuigenis
Verlies verwerken is niet loslaten maar anders leren vasthouden. Als mensen meer zouden weten over wat verwerken van verlies eigenlijk is, en hoe men elkaar daarbij kan helpen, zouden mensen na het verlies van een dierbare zich minder in het isolement gedrukt voelen. En daar ligt voor ons als hulpverlener een heel mooie kans om op deze kantelpunten er echt te ‘zijn’ voor de naasten.
Wat komt er in deze opleiding zeker aan bod:
Medische urgenties
Palliatieve zorg probeert zoveel mogelijk proactief te zijn, waarbij geanticipeerd wordt op dreigende problemen en complicaties. Toch treden soms onvoorspelbare urgenties op die, indien niet goed aangepakt, voor de patiënt zeer belastend zijn en bij de nabestaanden een slechte herinnering nalaten. Urgente situaties kunnen optreden ten gevolge van de voortschrijdende ziekte maar ook als neveneffect van de therapie. De meest frequente urgenties thuis en in een ziekenhuisafdeling – zoals acute dyspnoe, epilepsie, acute bloedingen, pijnopstoten, onrust en delirium, vena cava superiorsyndroom, ruggenmergcompressie – worden besproken met de toepassing van de algemene principes van beleidsvoering in de palliatieve zorg. Zin en onzin van urgente ziekenhuisopname en/of therapie worden kritisch besproken.
Je kan inschrijven via het inschrijfformulier onderaan tot en met 21 maart 2020. Kies hierbij voor code 2005.
Externen: 75 euro
Studenten: 35 euro
Peter Soogen
E-mail: peter.soogen@ap.be