In deze 4-delige reeks lunchlezingen verkennen we hoe sociaal werk praktijken bijdragen aan burgerparticipatie in stadsvernieuwingsprojecten, vanuit de leefwereldperspectieven en expertise van gemarginaliseerde burgers waarmee zij een vertrouwensrelatie hebben. De lunchlezingreeks is het sluitstuk van het onderzoeksproject Stadsvernieuwing als sociale praktijk.
In deze eerste bijeenkomst staan we stil bij de relatie tussen stadsontwikkeling en sociale rechtvaardigheid. Tijdens de lunchlezing bespreekt Stijn Oosterlynck de recente geschiedenis van stadsontwikkeling. Voor wie en door wie worden steden gemaakt? Welke evoluties en tendensen kunnen we daarin vaststellen? En welke effecten heeft dit op doelgroepen van het sociaal werk?
Prof. dr. Stijn Oosterlynck is hoogleraar stadssociologie. Hij is lid van het Centre for Research on Environmental and Social Change en van het bestuur van het Antwerp Urban Studies Institute. Hij is wetenschappelijk directeur van het Hannah Arendt Instituut voor Diversiteit, Stedelijkheid en Burgerschap. Zijn onderzoek richt zich op lokale sociale innovatie en herstructurering van de verzorgingsstaat, stadsontwikkeling, stadsvernieuwing en gemeenschapsopbouw, nieuwe vormen van solidariteit in diversiteit, stedelijk diversiteitsbeleid, de civiele samenleving en de relatie tussen steden en staten.
PRAKTISCH
12u00: Inloop met gratis doorlopende lunch
12u15: Inleiding door Ronald Crouzé en Marjan Moris
12u20: Sessie gegeven door prof. dr. Stijn Oosterlynck
12u50: Vragenronde
13u00: Einde
De lunchsessies worden aangeboden door Stadskracht: praktijkgericht onderzoek voor een inclusieve en duurzame stad.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over dit onderzoek en andere Stadskracht projecten.