Overslaan en naar de inhoud gaan
Print & Advertising
Digitale Vormgeving

Print & Advertising

Jouw oog voor detail komt goed van pas achter de lens. Je wil experimenteren en nog meer leren over fotografie. Van ISO-waarde tot diafragma en compositie. Naast de juiste technische skills heb je ook een zotte dosis creativiteit. Je staat te popelen om ideeën en concepten om te zetten naar een sterk beeld. Of het nu gaat over een innemend portret of de perfecte productfoto, je wil uitblinken in je vak. Een goede beeldbewerking en retouches maken het helemaal af, net als de juiste printtoepassingen. Je leert over druktechnieken en de technische plaatsing van je beeld en tekst. Zo word je een allround grafisch medewerker met een unieke specialisatie in Print & Advertising

Iets voor jou? 

Je bruist van ideeën en kunt niet wachten om ze om te zetten in iets visueel én gebruiksvriendelijk. Stilzitten is niets voor jou – je bent een echte doener die graag dingen creëert. Je hebt al een goed gevoel voor grafische vormgeving, en de technische skills wil je graag leren. Praktijkgericht aan de slag gaan en snel klaar zijn om te werken? Beter wordt het niet. 

Wat leer je? 

  • Je bent al snel te vinden in onze makerspace, foto- en videostudio. Hier laat je je creatieve ideeën tot leven komen. Je werkt aan grafische en digitale communicatie zoals websites, sociale media content, mobiele apps, digitale publicaties en catalogi. Alles wat je in de les leert, pas je meteen toe in projecten voor echte opdrachtgevers uit het werkveld.
  • In de opleiding leer je met grafische programma's en digitale tools werken zoals Photoshop, InDesign, Illustrator, After Effects, Figma, HTML en CSS. Je leert ze niet alleen gebruiken, maar ook creatief en slim inzetten.
  • Wat maakt een compositie sterk? Hoe bepaal je de perfecte bladspiegel? En hoe zorg je voor de ideale balans tussen beeld en tekst? In de leerlijn creative skills begin je bij de basis. Deze grafische principes vormen de rode draad in je werk.
  • Na een oriënterende start in het eerste semester kies je in het tweede semester een specialisatie: 2D & Video of Print & Advertising. Zo ontwikkel je jezelf verder in het vakgebied dat écht bij jou past.

Wie word je? 

Dit graduaat is de ideale keuze als je droomt van een job in de media-, marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf, overheid, zorginstelling of een culturele organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een functie als on- en offline vormgever, webmaster of digital content creator. Daarnaast kan je natuurlijk als freelancer of zelfstandige aan de slag gaan in de creatieve industrie. Ook voor communicatie- en mediamedewerkers die hun creatieve skills verder willen verdiepen, is de opleiding een toffe aanvulling. 

 

Print & Advertising

Je duikt de wereld van de digitale fotografie in en leert alles van photoshooting tot -editing. Op het einde van dit traject kan je moeiteloos teksten en beelden voor printtoepassingen bewerken en knappe interactieve graphics maken. 
Je leert alles over:

  • digitale (product)fotografie;
  • beeldbewerking & retouches;
  • infografieken;
  • DTP brochures, magazines en kranten.

Heb je zin in meer? Dan kan je met dit keuzetraject vlot doorstromen naar het brand of mixed design lab van de bachelor Grafische en Digitale Media.
 

Massaal veel praktijk

Leer je graag al doende en wil je snel aan het werk? Dan voel je je vast thuis in deze opleiding. Dankzij de vele opdrachten voor echte klanten versterk je gaandeweg je grafisch talent. Je steekt heel wat op van medestudenten en ontvangt waardevolle feedback van lectoren en professionele opdrachtgevers. Je leert ook jezelf en je interesses beter kennen. Zo kan je doorgroeien tot de grafisch medewerker die je zelf wil zijn. 

 

Je leert zowel online als offline content vormgeven, ontwikkelen en aanpassen. Vanaf het tweede semester kies je je keuzetraject. Jij bepaalt zelf waarin je wil uitblinken: 2D & Video of Print & Advertising. Zo studeer je af met een brede basiskennis aangevuld met een unieke specialisatie. 

Projecten, opdrachten en praktijktoetsen vervangen de klassieke theoretische examens. Je hoeft dus geen dikke cursussen vanbuiten te leren, maar daagt jezelf uit doorheen het hele academiejaar. Nog een voordeel van deze praktijkervaring? Een indrukwekkend portfolio natuurlijk! Zo ben je meteen inzetbaar op de werkvloer.

Vind je de stap van het secundair naar het hoger onderwijs moeilijk, of kan je doorheen je opleiding wat extra ondersteuning gebruiken? Onze lectoren staan je graag bij. Samen helpen we je talenten ontdekken en gidsen we je richting studiesucces. 

 

Wil je jezelf nog verder verdiepen in de grafische sector? Dan kan je via een verkort vervolgtraject doorstromen naar de aanverwante bacheloropleiding Grafische en Digitale Media. In slechts twee jaar tijd haal je een bijkomend diploma. 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Digitale Vormgeving is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

Het programma is opgedeeld in twee semesters per jaar. Ieder academiejaar bestaat uit 60 studiepunten. De opleiding telt dus 120 studiepunten in totaal. In twee jaar tijd kan je je diploma behalen. Benieuwd naar de opleidingsonderdelen van je programma met bijhorende studiepunten? 

 Bekijk hier het programma 

 

De opleiding start in februari volledig opnieuw op. Dat betekent dat je zowel in september als in februari kan beginnen met deze opleiding. Je studieduur verlengt niet.

Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleider van je opleiding.

Meteen aan de slag

Dit graduaat is de ideale keuze als je droomt van een job in de media-, marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf, overheid, zorginstelling of een culturele organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een functie als on- en offline vormgever, webmaster of digital content creator. Daarnaast kan je natuurlijk ook als freelancer of zelfstandige aan de slag gaan in de creatieve industrie. Ook voor communicatie- en mediamedewerkers die hun creatieve skills verder willen verdiepen, is dit een geschikte opleiding. 

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Grafische en Digitale Media is een optimale doorstroom mogelijk. Na een verkort vervolgtraject aan van 120 studiepunten kan je in twee jaar tijd een extra bachelordiploma behalen. 

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis nodig om te starten?

    Nee, we starten van nul. Je hebt geen voorkennis nodig van Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign of After Effects. Tijdens de opleiding komen softwarepakketten aan bod en leer je stapsgewijs alle kneepjes. Heb je al een technische of creatieve opleiding gevolgd, dan is dat mooi meegenomen, maar zeker geen must.

  • Welke computer, fototoestel of camera heb ik nodig?

    Laptop

    Voor de opleiding Digitale Vormgeving is een laptop verplicht. Dit zijn de laptopspecificaties: 

    Windows PC

    • Microsoft Windows 10 64-bits of hoger 
    • Aangeraden 16GB RAM (of meer)    
    • Processor: Intel®-processor (minimum i7, aangeraden i9) of AMD-processor (minimum Ryzens 7, aangeraden Ryzens 9) met 64-bits ondersteuning; een processor van minimaal 2 GHz met SSE 4.2 of hoger    
    • Harde schijf: minimum 512GB, voorkeur 1TB (aangeraden SSD of Fusion) Tip: voorzie van bij de start een externe harde schijf of cloudopslagabonnement voor regelmatige (dagelijkse) back-upmogelijkheid    
    • Scherm met goede en ruime kleurweergave en minimum HD resolutie: 1920x1080px (aangeraden 15 of 17 inch of 13 inch retina-display) Tip: extern groter scherm om laptop thuis op aan te sluiten om comfortabel te werken    
    • Grafische kaart: GPU met ondersteuning voor DirectX 12. Videogeheugen van 8 GB is aangeraden. Minimaal GeForce GTX1050.
    • Ingebouwde webcamera of externe webcamera  
    • Goede  wifi  en lange batterijduur  

    Apple Mac laptop

    • M3-series 13" of 15" Macbook Air minimaal 
    • 16GB RAM minimaal, meer is beter
    • 512GB SSD minimaal, meer is beter 

    Tip

    • Als student kan je momenteel een Adobe Creative Cloud abonnement aanschaffen voor 89,95 euro per jaar. Dit is de huidige prijs dus kan evenuteel wijzigen in academiejaar 2025-2026. 
    • Als student kan je via onze partners voordelig een computer aanschaffen. Meer details hier
    • Bekijk zeker ook de mogelijkheden voor financiële ondersteuning: ap.be/financiele-ondersteuning
    • Neem een diefstalverzekering en extra serviceondersteuning bij defecten. Zo kan je met een gerust hart te werk gaan.

    Fototoestel of camera 

    Een goed fototoestel (met camerafunctie) is vanaf het tweede semester nodig in de trajecten 2D & Video en Print & Advertising. Je kan via de uitleendienst van de hogeschool deze toestellen gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om je eigen materiaal te kopen. Kom zeker langs tijdens een van onze infomomenten, dan helpen we je graag verder met de specificaties. 

  • Is er begeleiding op maat voorzien?

    Zeker, er zijn heel wat ondersteuningsmogelijkheden. Denk maar aan sociale en psychologische begeleiding, specifieke studieondersteuning, taal-, trajectbegeleiding en individueel maatwerk om je opleiding zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Daarnaast organiseren we ook monitoraatsessies over de software of taalcoaching.

  • Kan ik de opleiding in avond- of afstandsonderwijs volgen?

    Nee, dat is niet mogelijk. De opleiding kan je enkel in dagtraject volgen. Jouw aanwezigheid op de campus is nodig om zo veel mogelijk samen in te oefenen.

  • Kan ik op een later tijdstip aan de opleiding starten?

    Je start best in september aan het begin van het academiejaar. Zo mis je niets en ben je meteen goed mee. Hoe later je inschrijft, hoe moeilijker het wordt. We raden je daarom aan om zeker niet later dan twee weken na de start in te stappen. Op die manier is je achterstand het kleinst en je slaagkansen het grootst!  Voorlopig is er geen mogelijkheid om in februari te starten.