Overslaan en naar de inhoud gaan
Laboratoriumassistentie

Laboratoriumassistentie

Het lijkt je de max om in een labo te werken, het liefst van al: zo snel mogelijk. Net daarom is de gloednieuwe graduaatsopleiding Laboratoriumassistentie vast iets voor jou. Na slechts twee jaar groei je uit tot een laboratoriumassistent die van aanpakken weet: van het verwerken van stalen en het ondersteunen bij experimenten tot stockbeheer. In deze praktijkgerichte opleiding leer je alle skills die je nodig hebt voor een actieve job in een labo binnen de voedingsindustrie, farmacie of chemie

Goed om te weten: deze nieuwe opleiding gaat ten vroegste van start in academiejaar 2025-2026, onder voorbehoud van goedkeuring van de Vlaamse Regering.

Iets voor jou?

Vrienden omschrijven je als een pietje-precies: iemand die stipt en nauwkeurig is en van exacte wetenschap houdt. Iets klopt of klopt niet. Net die zorgvuldigheid maakt jou de ideale laboratoriumassistent. Daarnaast werk je ook graag met anderen samen en hou je dus van een sterk staaltje teamwork. Een mooie eigenschap die in je job als ondersteunende medewerker in een laboratorium goed van pas komt. 

Wat leer je? 

Je hebt geen voorkennis nodig om te starten. Tijdens de opleiding leer je alle taken van een laboratoriumassistent, van a tot z.

  • Voorbereidend werk voor analyses: Is alle apparatuur in orde? Je leert hoe je toestellen kalibreert, controleert en onderhoudt, zodat elke analyse vlekkeloos verloopt. Gaande van koelkasten tot weegschalen, pH-meters, pipetten en complexere toestellen.

  • Basisvaardigheden in het labo: Je ontdekt hoe je stalen correct ontvangt, afneemt en verwerkt. Je krijgt ook de technieken voor het maken van oplossingen en verdunningen onder de knie.

  • Basisanalyses uitvoeren: Als laboratoriumassistent ondersteun je voornamelijk de laborant-analist, maar eenvoudige experimenten mag je zelf uitvoeren. Je leert bijvoorbeeld stapsgewijs een protocol volgen om de hoeveelheid of samenstelling van een staal te meten.

  • Stockbeheer: Een laboratorium werkt met veel verschillende producten. Je staat straksin  voor orde en overzicht, en zorgt ervoor dat alles steeds op voorraad blijft. Je leert bestellingen plaatsen, stalen ordenen en een veilige, werkbare omgeving creëren in het labo.

Wie word je?

Na twee leerrijke jaren ben je klaar om als laboratoriumassistent aan de slag te gaan. Je zorgt voor een perfecte voorbereiding in het labo, zodat je samen met je collega’s veilig, efficiënt en nauwkeurig kunt werken. Van het klaarzetten van materiaal en het voorbereiden van stalen tot het uitvoeren van eenvoudige experimenten: je doet het allemaal. Alles wat je doet, leg je ook nauwkeurig vast. Later vind je vlot werk in allerlei laboratoria: van voedselbedrijven en controlelabo’s tot de basischemie en farmacie.

Hypermoderne campus

Je krijgt les op onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria zoals het labo instrumentele analyse. Je werkt er dus met de allernieuwste technieken en apparatuur die je een sterke voorbereiding geven op een job in de sector. 

Bovendien ligt onze campus op een boogscheut van de Antwerpse haven en grote chemiebedrijven. Ideaal als je later graag in de regio aan de slag wil. Ben je benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

Droom je van een job in een labo? Dan ben je meer dan welkom in het graduaat Laboratoriumassistentie. Je hoeft niet per se ijzersterk te zijn in wiskunde of wetenschappen. Een flinke dosis motivatie en inzet, is ongetwijfeld je grootste troef. We starten namelijk vanaf nul. Stap per stap bouwen we de theorie op en leer je via de vele praktijkopdrachten snel bij. 

Als je kiest voor een graduaat, kies je ook voor een persoonlijke aanpak. Je volgt les in kleine groepen en staat letterlijk en figuurlijk dicht bij onze lectoren. Heb je vragen over een lesonderdeel of wil je extra oefeningen? Via onze wekelijkse feedbackmomenten zorgen we er samen voor dat je blijft groeien in de opleiding. 

Momenteel is er een grote vraag naar praktisch opgeleide laboratoriumassistenten. Het is dus zeker dat je later vlot werkt vindt. Bovendien ben je na het graduaat ook meteen klaar om erin te vliegen. Een derde van je opleiding heb je tenslotte doorgebracht in het labo via werkplekleren. De ideale voorbereiding op je eerste hands-on job.

Het graduaat Laboratoriumassistentie gaat voor het eerst van start in 2025. Al is het vakgebied voor AP natuurlijk geen onbekend terrein. Onze expertise nemen we mee uit professionele bachelors Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie, waarbij we al jaren jong talent opleiden tot de jobs van morgen

Programma

Het programma van de opleiding telt 120 studiepunten, verspreid over twee jaar. Je lessen lopen van midden september tot eind juni en zijn opgedeeld in twee semesters per academiejaar.

Als graduaatsstudent hoef je trouwens geen leerkrediet in te zetten. De studiepunten per vak tonen enkel aan hoeveel tijd een vak voor je kost. Hoe meer studiepunten er bij een vak horen, hoe meer inspanning dit vak vraagt tijdens de studie.

Bekijk het programma 

In het eerste jaar werk je aan je basiskennis chemie, fysicochemie en microbiologie. Je gaat ook dieper in op het stockbeheer, correct registreren van analyses en het afnemen van stalen. Ten slotte leer je alles over de veiligheid in het labo. Misschien wel de allerbelangrijkste verantwoordelijkheid voor jou als laboratoriumassistent.

Via bedrijfsbezoeken in het eerste semester proef je trouwens al eens van de sector. Vanaf het tweede semester is het meteen menens. Twee dagen per week trek je naar een vaste werkplek voor het opleidingsonderdeel werkplekleren. Je doet er massa’s relevante praktijkervaring op, en volgt voor de rest van de week les op de campus.

In het tweede jaar ben je klaar voor de complexere analyses. Je leert meer over biotechnologie, instrumentele analyse en celkweek. Ook het onderhoud van labo-apparatuur komt aan bod, zodat je later de toestellen perfect weet te controleren.

Bovendien loopt het werkplekleren intensief door. Je spendeert eerst drie dagen per week op je werkplek en bouwt dit verder op tot maar liefst vier dagen per week. Zo heb je na je studie meteen een indrukwekkende cv op zak. 

Gespreid programma

Doe je het liever wat rustiger aan?  Dan kan je er ook voor kiezen om het programma te spreiden over meer dan twee jaar. Dat wil zeggen dat je minder studiepunten per jaar opneemt, en op die manier de studiedruk verlaagt. Je doet er zo iets langer over dan het standaard programma. Contacteer de trajectbegeleider voor meer informatie over individuele aanpassingen. 

Meteen aan de slag

Je studeert straks af als laboratoriumassistent, waarbij je ondersteunende en administratieve taken opneemt in een labo en zorgt voor een efficiënt, veilig en nauwkeurig verloop van analyses. Als laboratoriummedewerker bent erg gegeerd bij verschillende soorten bedrijven binnen de voedingsindustrie, controlelabo’s, basischemie en farmacie. Denk maar aan Soudal, SGS, Procter & Gamble, Bureau Veritas … Een beloftevolle toekomst wacht op jou.

Was dit graduaat helemaal je ding en wil je je graag verder verdiepen? Dan is de aanverwante professionele bachelor Chemie of Biomedische Laboratoriumtechnologie (met als afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie) binnen AP een logische keuze. Via een vervolgtraject kan je in twee jaar een extra diploma behalen. 

FAQ over deze opleiding

FAQ over deze opleiding

  • Is er wetenschappelijke voorkennis nodig?

    Nee, er is geen wetenschappelijke voorkennis nodig om te kunnen starten aan de opleiding. Vooral je interesse en motivatie zijn belangrijk voor een succesvol parcours. 

  • Wat is het verschil tussen de bachelor Chemie, Biomedische Laboratoriumtechnologie en het graduaat Laboratoriumassistentie?

    Eerst en vooral is er een verschil tussen een graduaat en bachelor. Een graduaat is korter (twee i.p.v. drie jaar), minder theoretisch en enorm praktijkgericht. Lees alle verschillen zeker hier verder.  

    Inhoudelijk zijn de drie opleidingen ook anders: 

    • De bachelor Chemie focust op chemische processen en moleculen. Je leert analytisch en synthetisch onderzoek uitvoeren en werkt vaak met complexe chemische analyses. Denk bijvoorbeeld aan het identificeren van allergenen in een voedingsproduct voor het naar de consument gaat, of het onderzoeken van verschillende kunststoffen van schoenzolen. Na deze bachelor ben je – afhankelijk van je afstudeerrichting – biochemisch onderzoekstechnoloog, chemisch laboratoriumtechnoloog of procesoperator. 

    • De bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie vertrekt vanuit de anatomie en fysiologie van de mens. Je leert cellen of moleculen analyseren, identificeren of zelfs modificeren met oog op het opsporen van ziekten en het ontwikkelen van geneesmiddelen. Na je studie word je medisch laborant (= een beschermde beroepstitel) in bijvoorbeeld ziekenhuislaboratorium of biomedisch laborant in farmaceutische bedrijf of een onderzoekslaboratorium. 

    • Het graduaat Laboratoriumassistentie is praktijkgericht en richt zich op het ondersteunen van laboranten en onderzoekers. Bovendien leer je gegevens nauwkeurig registreren en hoe je een voorraad efficiënt beheert, zodat je ook goed voorbereid bent op zowel praktische als administratieve taken. Na je opleiding word je laboratoriumassistent en kan je terecht binnen de voedingsindustrie, basischemie of farmacie.

  • Hoe verloopt de stage?

    In een graduaatsopleiding heet een stage eigenlijk werkplekleren. Je gaat meerdere keren per week naar een bedrijf of organisatie en leert er al doende. In het tweede semester van het eerste jaar is werkplekleren al een onderdeel van de opleiding. Vanaf het tweede jaar doe je zelfs een volledig jaar lang aan werkplekleren gecombineerd met lessen op de campus. Zo pas je de kennis uit de les onmiddellijk toe in de praktijk en helpt het om de theorie beter te begrijpen. Geleidelijk aan bouwen je taken en verantwoordelijkheden op de werkplek op.

     

  • Is er een traject voor werkstudenten?

    Nee, je kan de opleiding enkel overdag volgen. Je komt wel in aanmerking voor een individuele aanpassingen onder bepaalde voorwaarden. 

     

  • Hoe verlopen de examens?

    Je kiest voor een praktijkgerichte opleiding, dus evalueren we voornamelijk vanuit de praktijk aan de hand van permanente evaluatie. Daarnaast is er voor de meeste praktijkvakken nog een kleine toets.

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

    Reken op 20 uur tot 30 uur per week, als je ook aan werkplekleren doet.