Overslaan en naar de inhoud gaan

Studiefinanciering in België voor Nederlanders

Kom je straks studeren in België? Een uitstekende keuze! Want studeren, nét over de grens, heeft niets dan voordelen. Het is bijvoorbeeld flink goedkoper dan in Nederland. Bovendien kan je ook een studiefinanciering in België aanvragen. Ontdek hoe dat werkt en of je hiervoor in aanmerking komt.

 

Kan ik een Nederlandse studiefinanciering krijgen in België? 

Via het Nederlandse Ministerie van Onderwijs (DUO) kan je een studiefinanciering krijgen voor hbo- of universitaire opleidingen over de hele wereld. Ook als Nederlandse student in België dus. Je ontvangt dezelfde tegemoetkoming die je zou krijgen voor een opleiding in Nederland.

De Nederlandse studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen: zoals basisbeurs, aanvullende beurs, studentenreisproduct, rentedragende lening en collegegeldkrediet.

Dit zijn de voorwaarden:

  • Je bent ingeschreven onder een diplomacontract in België. 
  • Je neemt ten minste 30 studiepunten in een graduaats-, bachelor- of masteropleiding op. Inschrijvingen in een schakel- of voorbereidingsprogramma tellen niet mee.
  • Je ontvangt geen enkele financiering van de Vlaamse overheid.

Handig om weten: de graduaats-, bachelor-, master en bachelor-na-bacheloropleidingen van AP hebben de juiste accreditatie om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in Nederland.

Een aanvraag indienen, doe je volledig in Nederland via DUO. Start er minimum drie maanden vooraf aan, liefst zelfs nog vroeger. Zo weet je op tijd of je een financiering ontvangt voor je buitenlandse opleiding.

Kan ik een Vlaamse studietoelage krijgen als Nederlander? 

Je komt alleen in aanmerking voor een studietoelage (studiebeurs) van de Vlaamse overheid als je ouders in België wonen of werken, of dit in het verleden deden. Ontvang je al een Nederlandse studiefinanciering? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een Belgische tegemoetkoming.

Hoeveel kost studeren in België?

In Nederland moet je gemiddeld 2.000 euro studiegeld per jaar rekenen als niet-beursstudent. In België ligt dit bedrag een stuk lager, vaak bijna de helft. Naast het studiegeld zijn er ook nog opleidingsgebonden kosten, cursusmateriaal en leefkosten (huisvesting, vervoer, vrije tijd ...), maar sowieso kom je in België heel wat goedkoper uit.