Iets voor jou?
Het menselijke lichaam heeft veel mysteries en jij kan niet wachten om ze te ontrafelen. Het liefst breng je tijd door in een labo. Ook later ga je al een echte biomedische detective minutieus te werk om informatie te halen uit weefsel- en bloedstalen of om schimmels en virussen op te sporen. Daar ga je dus best niet schreeuwend van lopen. Een gezonde interesse in biologie en chemie komt je in deze opleiding zeker van pas. Je ziet jezelf later wel in een laboratorium experimenteren met technisch materiaal en chemische stoffen. Maar wel telkens in een biomedische context, want de opleiding is volledig gescheiden van de opleiding Chemie. Zo focus je meteen op je eigen interesses.
Wat leer je?
- Je duikt in de toegepaste wetenschappen met veel biologie, chemie en alles wat daartussen ligt.
- Je leert gedetailleerd omgaan met menselijke stalen, zoals bloed en weefsel.
- Je specialiseert je in de leer van het bloed: hematologie.
- Je weet welke bacteriën, virussen en andere organismen belangrijke ziekteverwerkers zijn.
- Je bent ook op de hoogte van signaalstoffen die ons lichaam aanmaakt om aan te geven dat het ergens misloopt: allergische reacties, mutaties in het DNA …
Wie word je?
De richting Medische Laboratoriumtechnologie leidt je op tot medisch laboratoriumtechnoloog of medisch analist. Je analyseert stalen, voert experimenten uit en interpreteert de resultaten. Hierbij ga je veilig en nauwkeurig te werk en je weet exact hoe je de hulpmiddelen in het laboratorium correct bedient. Daarnaast heb je ook nog eens de skills om professioneel te communiceren over je resultaten.
Als medisch analist kom je meestal terecht in laboratoria van ziekenhuizen, poliklinieken of bloedtransfusiecentra. Je kan zelfstandig werken, maar bent ook sterk in een team. Ook heeft je opleiding je geleerd om je hoofd koel te houden bij spoedgevallen. Soms werk je onder hoge tijdsdruk, want van jouw deskundig onderzoek hangt vaak een medische beslissing af.