Focus op wat écht belangrijk is
Alle ouders willen het beste voor hun kind. Hoewel de beweegredenen vaak welgemeend zijn, durven sommige ouders de interesse en motivatie van hun kind uit het oog te verliezen.
- Soms staren ouders zich blind op de werkzekerheid binnen een bepaald jobdomein. Hierdoor pushen ze hun kind té veel in een bepaalde richting of sector.
- Sommige ouders zijn van het principe 'Start maar gewoon zo hoog mogelijk' en willen via hun kind (on)bewust eigen dromen realiseren.
- Nog anderen begrijpen het systeem van leerkrediet niet volledig of menen dat de tweede kans meteen de laatste is, waardoor ze net druk zetten om een 'makkelijke' opleiding te kiezen.
- Anderen leggen de lat net zeer hoog voor hun kinderen, in de hoop dat ze zo zullen opgroeien tot succesvolle volwassenen. Ze geloven dat 'hard werken' de enige manier is om de juiste vaardigheden en attitudes te ontwikkelen. Lukt iets niet? Dan heb je gewoon niet hard genoeg je best gedaan! Hoge verwachtingen kunnen jongeren inderdaad uitdagen, maar evengoed kraken.
Als ouder draag je allicht de financiële consequenties van de studiekeuze van zoon- of dochterlief. Even stilstaan bij de afweging 'Wat is écht belangrijk in het leven?' zorgt vaak meteen voor nuance. Want zeg nu zelf, wat is het eigenlijk waard als je kind (meer dan) goed zijn boterham verdient, maar elke dag met tegenzin gaat werken ...
Een 'foute' studiekeuze (lees: waar je kind zelf niet voldoende achterstaat) zorgt vaak voor faalervaringen, demotivatie en verminderd zelfbeeld. Het is dus essentieel dat je als ouder een ondersteunde rol inneemt in het studiekeuzeproces. Je kind moet de doorslaggevende stem hebben. Als ouder help je je zoon of dochter vooral om zélf een gefundeerde studiekeuze maken. Door vragen te stellen, helderheid te scheppen in de veelheid van informatie en vooral geen oordeel te vellen.