Overslaan en naar de inhoud gaan

Startende leerkracht?

Beste student, heel binnenkort studeer je af, proficiat! Deze infopagina helpt je als startende leerkracht op weg bij het vinden van een job of een extra opleiding en ondersteunt je met tips en tricks tijdens je eerste werkervaringen.

Solliciteren in het onderwijs

Solliciteren in het onderwijs

Solliciteren in het onderwijs

Je hebt je diploma op zak, maar welke vakken mag je nu allemaal onderwijzen? De website data.onderwijs.vlaanderen.be helpt je op weg.

Hulp nodig bij het sollicitatie-proces? Dokter 'Google' helpt je op weg of kijk eens op onderstaande pagina's

 

Registreer jezelf op de leerkrachtendatabank zodat scholen jou kunnen vinden

 

Solliciteer spontaan

LET OP! Wil je werken bij GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap? Kandideer vóór 15 juni via https://ekt.g-o.be/LoginKandidaten.aspx

 

Zoek in de VDAB-jobdatabank naar jouw ideale job

Afgestudeerd, wat nu?

Afgestudeerd, wat nu? Wat zijn jouw rechten en plichten

Afgestudeerd, wat nu? Wat zijn jouw rechten en plichten

Inschrijven bij VDAB en info over de beroepsinschakeltijd

Er zijn twee redenen waarom het belangrijk is je als werkzoekende in te schrijven bij VDAB:

  • Je beroepsinschakelingstijd laten starten
  • Je kinderbijslag behouden

Inschrijven kan op deze pagina.

Het startpakket van VDAB geeft zicht op je rechten en plichten
Onderwijstalent vat heel wat informatie voor je samen
Onderwijstalent is een loket waar iedereen terecht kan met vragen over werken in het Antwerpse onderwijs. Doel van Onderwijstalent is om vacatures in het Antwerpse onderwijs duurzaam in te vullen. 
Via een samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB, Stad Antwerpen, het Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) en de onderwijsnetten wordt alle knowhow onder één dak gebracht en krijgt innovatie alle kansen.
De startersgidsen van de onderwijsvakbonden beantwoorden jouw vragen

Aan de slag in het onderwijs

Aan de slag in het onderwijs

Aan de slag in het onderwijs

Je hebt je diploma op zak. Toch kan je eerste echte werkervaring je angst inboezemen.

Het internet voorziet van je van veel informatie en kant-en-klare materialen waarmee je aan de slag kan. We lijsten wat linkjes voor jullie op ter inspiratie:

 

Verder studeren

Verder studeren? Je eerste werkervaring combineren met een extra opleiding?

4b verder studeren.jpg

“Zin in meer? Dan heb je als afgestudeerde leraar nog heel wat mogelijkheden.

Je kan kiezen voor het verkort traject secundair onderwijs om de bevoegdheid te behalen voor één extra onderwijsvak in één jaar of voor twee extra onderwijsvakken in 2 jaar.

Zin om een bijkomend diploma Kleuteronderwijs of Lager onderwijs te behalen? Dat kan in een flextraject van één jaar. Ook een postgraduaat Niet-Confessionele Zedenleer is een mogelijkheid.

Een diploma is geen eindpunt maar een beginpunt. Levenslang leren is de sleutel tot succes. Binnen je functie, binnen je organisatie zal je ook verwacht worden je verder te professionaliseren en bij te scholen. De overheid bundelde op haar webpagina alvast de informatie rond nascholingen/vormingen.

Varia

Varia

Je loon

Verstopt op de laatste pagina, maar voor velen onder jullie toch een belangrijke vraag. En wat ga ik nu verdienen?
De lonen in het onderwijs liggen vast in salarisschalen. Elke functie binnen onderwijs wordt gekoppeld aan één van deze schalen. Eens je weet welke functie je gaat uitvoeren, kan je je loon online opzoeken.

  1. Surf naar de website van de onderwijsbevoegdheden
  2. Selecteer een onderwijsniveau
  3. Zoek je functie op via het veld ‘Van diploma naar ambt’
  4. Klik vervolgens op de overeenkomstige salarisschaal

 

Onderwijsvakbonden

Als “startende” leerkracht stel je je heel vaak hele terechte vragen over je loon, je loopbaan, je mogelijkheden, TADD, vaste benoemingen.

Op de website van Onderwijs Vlaanderen vind je hierover alvast heel wat informatie, maar ook vakorganisaties kunnen je hierbij helpen.

In Vlaanderen zijn er 4 representatieve onderwijsvakbonden. De onderwijsvakbonden verdedigen het onderwijspersoneel tijdens onderhandelingen.

Geen lid van een onderwijsvakbond maar wel werkloos? Contacteer de HVW (hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen) om je werkloosheidsuitkering aan te vragen.

 

Jouw lerarenkaart

Elke leraar heeft recht op de lerarenkaart. Dit is een kaart die je vele voordelen biedt. De website van klasse toont je het aanbod.

De lerarenkaarten worden verdeeld via de Vlaamse bibliotheken. Vanaf 27 december kan je telkens je lerarenkaart ophalen. In welke bib vind je hier.

Als startende leraar krijg je éénmalig je lerarenkaart thuis bezorgd met een gratis proefnummer van het klasse magazine.

 

Feedback is welkom

Wil jij helpen deze pagina verder te verbeteren? Laat weten wat je van deze pagina vindt en hoe we deze verder kunnen verbeteren. Stuur je feedback door naar ot@ap.be.