Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen over graduaten

Twijfel je tussen een graduaat of bachelor? Benieuwd wat de verschillen zijn? Niet zeker welke opleiding het beste bij jou past? Hieronder vind je antwoord op enkele veelgestelde vragen over graduaten.

1. Wat is het verschil tussen een graduaat en een bacheloropleiding?

Een graduaatsopleiding is korter dan een bachelor. De meeste bacheloropleidingen bestaan uit 180 studiepunten en duren gemiddeld drie jaar. Een graduaat telt meestal 120 studiepunten. In een voltijds programma leg je 60 studiepunten per jaar af. Dat betekent dat je gemiddeld na twee jaar je graduaatsdiploma op zak hebt en de arbeidsmarkt op kan. 

In beide opleidingen krijg je veel praktijk, maar in een graduaatsopleiding ligt er nog meer focus op inoefenen. Een graduaat stoomt je klaar om snel aan het werk te gaan en een specifiek beroep uit te oefenen. Zo spendeer je een derde van je programma aan werkplekleren. 

Terwijl je in een professionele bachelor een bredere theoretische basis verwerft, is in een graduaat theorie beperkt en altijd gelinkt aan de praktijk. Ook examens, opdrachten en werkplekleren zijn netjes gespreid in de tijd. Zo krijg je tijdens een graduaatsopleiding kleinere hoeveelheden leerstof te verwerken.  

Het onderwijsniveau van een graduaat bevindt zich tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleidingen. Hierdoor is de stap naar een hoger diploma iets laagdrempeliger. Dat kan handig zijn als je niet veel ervaring hebt met studeren of als het al een tijdje geleden is dat je nog op de schoolbanken zat. 

2. heb je een middelbaar diploma nodig om te starten in een graduaat?

Je hebt een diploma secundair onderwijs van de derde graad (tot schooljaar 2024-2025) of onderwijskwalificatie niveau 3 of 4 (vanaf schooljaar 2025-2026) nodig. Dat mag van eender welke studierichting of afstudeerfinaliteit zijn. 

Heb je niet het vereiste diploma of studiebewijs voor inschrijving, maar ben je wel ouder dan 18 jaar? Dan kan je deelnemen aan een toelatingsproef die peilt naar je startniveau. Als je hiervoor slaagt, mag je ook starten aan een graduaatsopleiding. 

3. Werkt een graduaat met leerkrediet? 

Je hebt geen leerkrediet nodig om te kunnen starten in een graduaatsopleiding. Ideaal als je niet zo veel meer over hebt na je eerdere studeerpoging(en). 

Na je graduaatsdiploma kan je nog verder studeren. Bij AP is er voor de meeste graduaten een verkort vervolgtraject naar een bachelor mogelijk. 

Heb je een tekort aan leerkrediet voor een bacheloropleiding? Als je een graduaatsdiploma behaalt, wordt jouw leerkrediet eenmalig aangevuld tot 60 studiepunten. 

4. Hoeveel kost een graduaatsopleiding?

Als je gaat studeren, betaal je per jaar een vast gedeelte (je studiegeld). Dit bedrag is aan alle hogescholen hetzelfde. Daarnaast is de kostprijs van je opleiding afhankelijk van verschillende factoren zoals: Hoeveel studiepunten neem je op? Heb je recht op een studietoelage? …. 

5. Kan ik een studiebeurs aanvragen?

Ook als graduaatsstudent kan je een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap aanvragen. Hiervoor moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het Student Center van AP heeft ook eigen voorzieningen voor financiële ondersteuning. 

6.  IS ER VEEL BEGELEIDING VOORZIEN?

In een graduaat krijg je les in kleine groepen. Zo leer je je lectoren en medestudenten goed kennen en is er veel ruimte voor vragen en feedback. 

Hulp nodig bij plannen, studeren,  taal, …? Elke opleiding heeft z’n eigen studentenbegeleider(s) waar je terecht kan bij vragen en problemen. Waar nodig kunnen zij jou doorverwijzen naar verdere hulp. 

In ons Student Center vind je een hele hoop ondersteuning op één plek: psychologische dienst, financiën, huisvesting, studentenadministratie, sport & cultuur … Zo vind je vlot de weg naar de juiste info of hulp. 

7. Kan ik na een graduaat nog verder studeren?

Een graduaat stoomt je klaar voor een specifieke job zodat je met je diploma meteen aan het werk kan. Maar als je wil, kan je zeker nog verder studeren. 

Bij AP is er voor de meeste graduaten een verkort vervolgtraject beschikbaar. Zo kan je binnen hetzelfde studiedomein op korte tijd ook een professioneel bachelordiploma behalen. Dat betekent twee hogere diploma’s in vier jaar tijd. Win-win!  

8. Kan ik de lessen in avondonderwijs volgen?

Dat verschilt per opleiding. Sommige graduaten worden ook in avondtraject aangeboden. Andere enkel overdag. Bepaalde opleidingen kan je (deels) via afstandsonderwijs volgen. Op de opleidingspagina kan je checken wanneer het graduaat van jouw keuze aangeboden wordt.