Overslaan en naar de inhoud gaan

Alumni Journalistiek maken mentaal welzijn bij jongeren bespreekbaar met podcast Maanlopers 

Maanlopers podcast journalistiek ap hogeschool 2

AP-alumni Journalistiek Joppe De Hert (22), Machteld Bland (22), Manon Duwel (22), Seppe Meul (22) en Sterre Zwiers (22) hebben samen met KdG-student Arzum Bulut (25) de podcast Maanlopers gelanceerd. Door openhartig in gesprek te gaan met leeftijdsgenoten willen ze mentaal welzijn meer bespreekbaar en herkenbaar maken bij jongeren. Ook vooraanstaande jeugdpsychiaters en de Provincie Antwerpen verleenden hun steun aan het project. 

WAT IS MAANLOPERS? 

Joppe: “Maanlopers is een podcast rond mentaal welzijn voor én door jongeren. Onze podcastnaam verwijst naar het gezegde ‘Loop naar de maan’ en heeft een dubbele insteek. Enerzijds zijn mentale struggles zo zwaar dat je er het liefst ver weg van zou willen lopen. Anderzijds is er nog steeds te weinig aandacht en begrip voor mentaal welzijn. Zeker bij jongeren worden mentale problemen nog al te vaak onderbelicht en zelfs weggewuifd. Bovendien worstelen veel jongeren met gelijkaardige problemen, zonder dat ze het van elkaar weten. Erg jammer, want hierdoor krijg je ook algauw het gevoel dat je de enige bent die er mee zit. 

Met onze podcast Maanlopers willen we het taboe op mentaal welzijn doorbreken en jongeren laten zien dat het oké is als je je niet (altijd) oké voelt, dat je heus niet de enige bent die met bepaalde issues worstelt, en dat het goed is om erover te praten en de stap naar (gespecialiseerde) hulp te zetten.” 

HOE IS HET IDEE VOOR DEZE PODCAST ONTSTAAN? 

Joppe: “Manon, Machteld, Seppe en Sterre en ik hebben Radiojournalistiek gestudeerd bij AP en hadden als laatstejaars al eens een podcast rond mentaal welzijn gemaakt. Tijdens dat project hebben we collega-Maanloper Arzum leren kennen die toen bij KdG studeerde. Samen hadden we meteen een goede klik, dus toen het idee groeide om een nieuwe podcastreeks op te starten, hebben we Arzum meteen opnieuw gevraagd. Sinds de coronapandemie is mentaal welzijn wel al iets meer in de kijker komen te staan, maar het zou gewoonweg altijd voldoende aandacht moeten krijgen. Daar hopen we met onze podcast mee verandering in te brengen. ” 

ZITTEN ER NOG ANDERE MENSEN ACHTER DIT PROJECT? 

Joppe: “Jazeker. Ons redactieteam kon ook rekenen op heel wat externe experten. Jeugdpsychiaters Lieve De Backer, Inge Glazemakers, Catherine De Groof en Frances Joossens hebben ons onder meer geholpen bij de omgang met en ondersteuning van onze gasten. Ze gaven ons bijvoorbeeld tips om op de juiste manier in gesprek te gaan, wat de interviews én groepssfeer erg ten goede kwam.

Voor de journalistieke en technische kant konden we beroep doen op ex-student Journalistiek Max Cassiers en lector Journalistiek Wilfried Vanderhaegen. En verder zijn we ook erg dankbaar voor de steun van de Provincie Antwerpen die de nodige faciliteiten ter beschikking stelde.” 

WAS HET MAKKELIJK OM GASTEN TE VINDEN? 

Joppe: “Het was best een uitdaging, want mentaal welzijn ligt natuurlijk gevoelig. Maar we wilden graag in gesprek gaan met andere jongeren om het project zo authentiek en herkenbaar mogelijk te maken. Via social media, ons eigen netwerk en ons psychiaterteam hebben we 6 fantastische jongeren tussen 20 en 25 jaar gevonden die bereid waren om hun verhaal met ons te delen: Yannick Bos, Lotte Smets, Ilias El Kostit, Fien Adriaens, Nyall Smith en Lenno Vranken.

Onze gasten komen uit diverse leefwerelden en hebben allemaal een eigen rugzak met ervaringen. Zo kreeg de ene al te maken met een burn-out en lag de andere met hun identiteit in de knoop. Maanlopers telt 6 afleveringen en iedere aflevering focussen we op een relevant maatschappelijk thema, zoals identiteit of eenzaamheid.”

Psychiater Lieve De Backer: “Het was mooi om te zien hoe de Maanlopers elkaar vonden in hun anders zijn. Hun verschillen leken in deze groep net een kracht, en dat is iets waar we in onze maatschappij nog van kunnen leren."

HOE ZIJN JULLIE TE WERK GEGAAN? 

Joppe: “Tijdens de zomervakantie zijn we allemaal samen op weekend geweest om te praten over alles waar je als jongere mee te maken krijgt. In het vormingscentrum in Malle - dat we dankzij de Provincie Antwerpen ter beschikking kregen - hebben we onze gesprekken gevoerd, opnames gemaakt en ons natuurlijk keihard geamuseerd. Bij aanvang kenden we elkaar nog niet zo goed, maar gedurende die 3 dagen hebben we een hechte band gesmeed.

Omdat dit zo’n groots project was, heeft elk redactielid bij de voorbereiding en research van de podcast een aflevering en thema op zich genomen. Tijdens de opnames waren Manon en Machteld verantwoordelijk voor de productie. Seppe en Arzum zorgden voor het beeldmateriaal. Sterre en ik focusten op de inhoud van de podcast, en ik heb zelf ook als host de gesprekken geleid.

Tijdens het project konden we gelukkig terugvallen op alle theorie en praktijkervaring die we tijdens onze opleiding geleerd hebben. Daarnaast was het ook gewoon heel fijn om dit project met ex-medestudenten en vooral goede vrienden te kunnen doen.” 

HEBBEN JULLIE NOG EEN ULTIEME TIP VOOR JONGEREN DIE WORSTELEN OP VLAK VAN MENTAAL WELZIJN? 

Joppe: “Wees niet bang om te praten over je problemen of hulp te vragen. Geef je emoties de nodige ruimte, want die mogen er echt wel zijn. En weet dat je zeker niet alleen bent. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf, volg je buikgevoel en neem voldoende tijd voor jezelf - zéker nu de examens voor de deur staan. Me-time is belangrijk en kan je invullen zoals je maar wil: even mediteren, wat chillen op de zetel, muziek luisteren, schilderen, wandelen, sporten … En niet te vergeten: de Maanlopers podcast beluisteren natuurlijk!”

ZIN IN MEER MAANLOPERS?  

 
In de pers

Gerelateerde artikels