Overslaan en naar de inhoud gaan

Graduaatsstudenten Viktor en Zoë winnen Future Proef Award

Future Proef Award
© Tim Oosterlynck - VUB

Eerder deze week werden de Future Proef Awards uitgereikt. Deze gloednieuwe wedstrijd bekroont eindwerken die bijdragen aan een duurzame toekomst. Tijdens de eerste editie was het al meteen twee keer feest voor AP. In de categorie Graduaten kaapten studenten Viktor en Zoë uit het graduaat Orthopedagogische Begeleiding de eerste en derde plaats weg. 

Duurzame ontwikkeling is een belangrijke uitdaging in onze samenleving en onze hogeschool. De Future Proef Award werd in het leven geroepen door het Departement Omgeving, de Vlaamse hogescholen en universiteiten, en de Stichting voor Toekomstige Generaties. De wedstrijd bekroont eindwerken die bijdragen aan een duurzame toekomst. Denk daarbij zeker niet alleen aan ecologie, maar ook aan een sociale of economische insteek zoals inclusie, ...

De VUB mocht op maandag 22 april 2024 de eerste editie hosten. Uit zo’n 200 inzendingen en 16 finalisten wonnen AP-studenten Viktor en Zoë uit de opleiding Orthopedagogische Begeleiding goud en brons in de categorie Graduaten. De jury was erg onder de indruk van de authenticiteit, het persoonlijk engagement en de duurzaamheid die Viktor en Zoë in hun project gestoken hebben. 

🥇 EERSTE PLAATS VOOR VIKTOR

Viktor Van den Eede zette als eindwerk B.E.U. (Buitengewoon en Uitzonderlijk) op: een time-out project voor jongeren uit het buitengewoon secundair onderwijs. In een groene omgeving, los van de reguliere schoolstructuur, kunnen jongeren in kleine groepjes en onder begeleiding van opvoeders werken aan taken zoals dierenverzorging. Zo bevordert B.E.U. persoonlijke, sociale en emotionele groei. Met zijn uniek project kaapte Viktor in de categorie Graduaten de eerste plaats en een geldbonus van 3.000 euro weg. 

Proficiat Viktor! Hoe voelt het om te winnen? 

“Ik ben ontzettend fier! Ik was nooit echt een uitblinker op school en had vaak moeite met concentreren. Het was best zwoegen om mijn diploma te halen, maar ik ben met grote onderscheiding afgestudeerd en deze Future Proef Award is een extra kers op de taart!” 

Hoe ben je op het idee gekomen voor je eindwerk? 

"In 2022 kocht ik een stuk (landbouw)grond om groenten op te kweken en dieren te zetten. Dat was eigenlijk puur voor ontspanning bedoeld. Ik ben een buitenmens en vind het een evidentie dat we zorgen dragen voor de natuur. Tot ik het idee kreeg om een lokaal time-outproject op te richten en in mijn stuk grond een ideaal vertrekpunt zag. 

Ik vond een enthousiaste partner in de lokale school Richtpunt Campus Buggenhout. Dat is een school voor secundair buitengewoon onderwijs bij mij thuis in de buurt waar ik tijdens mijn opleiding ben gaan werkplekleren. Ik had een instant klik met de school en de leerlingen. Toen ze me na mijn opleiding vroegen of ik hier vast wou komen werken, heb ik geen moment getwijfeld. Sinds dit schooljaar werk ik er voltijds als opvoeder en dat in mijn eigen time-outproject.”

Hoe ben je te werk gegaan? 

“We zijn nu twee schooljaren bezig met het BEU-project en hebben in die tijd ontzettend veel werk verzet. We verwelkomen intussen elke dag een 10 à 20-tal leerlingen. Sommige lopen één dag per week mee, andere elke dag. Sommigen blijven slechts enkele weken, anderen een heel schooljaar. 

Een tijdje terug heeft mijn school een kijkdag georganiseerd. Sindsdien ben ik al door verschillende scholen benaderd met de vraag of zij ook een samenwerking met B.E.U. kunnen starten. Momenteel hou ik het nog exclusief voor Richtpunt, want ons max capaciteit is stilaan bereikt. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Misschien koop ik binnenkort een extra stuk grond waar plaats is voor nieuwe leerlingen en nieuwe trajecten.”  

Heb je al plannen om het prijzengeld te besteden? 

“Ik zou graag iets heel spannend antwoorden, maar het zal waarschijnlijk iets praktisch worden. Onze melkgeit Paulette gaat al eens graag op wandel naar de buren, dus we kunnen extra hokken en omheiningen gebruiken. (lacht) Ik zou ook graag nog een extra wei kopen om het project uit te breiden. En liefst ook pony’s of ezels verwelkomen, omdat die echt een helende werking kunnen hebben. Dromen genoeg!” 

Heb je nog raad voor toekomstige kandidaten van de Future Proef Award? 

“Durf dromen en durf gaan. Klinkt misschien wat cliché, maar je moet echt in jezelf geloven. Ik droomde stiekem van bepaalde dingen, maar had nooit gedacht dat ik met glans mijn diploma zou halen, een award zou winnen én een eigen time-out project zou hebben. Maar kijk!” 

🥉 DERDE PLAATS VOOR ZOË

Zoë De Graef ontwikkelde voor haar graduaatsproef Digisex: een kaartspel om het thema seksualiteit op laagdrempelige wijze bespreekbaar te maken bij (kwetsbare) jongeren en hen weerbaarder maken voor grensoverschrijdend gedrag. Zij strikte de derde plaats in de categorie Graduaten en mocht een geldprijs van 500 euro mee naar huis nemen. 

Proficiat Zoë! Hoe voelt het om te winnen? 

“Ik ben zeer trots. Ik zag de wedstrijd passeren en heb me kandidaat gesteld onder het motto ‘Wie niet waagt, wie niet wint’. Maar ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen!”

Hoe ben je op het idee gekomen voor je eindwerk? 

“Ik ben tijdens mijn opleiding gaan werkplekleren bij het Observatie en Behandelingscentrum van OLO-Rotonde. Hier wordt begeleiding en/of opvang voorzien voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van) gedragsproblemen, een autismespectrumstoornis, een lichte verstandelijke beperking … Mijn collega’s waren al langer bezig met seksualiteit bespreekbaar te maken en zochten naar nieuwe invalshoeken om dit thema toegankelijker te maken bij de jongeren uit de verschillende leefgroepen. In die uitdaging heb ik me met veel plezier vastgebeten. Leuk weetje: ik heb hier intussen ook een vaste job gescoord!”

Hoe ben je te werk gegaan? 

“Mijn kaartspel bestaat uit een aantal situaties die met een speelse tekening worden geïllustreerd. Er is best veel tijd ingekropen, want je wil iets maken dat leerrijk en toegankelijk is, maar natuurlijk ook leuk oogt. Ik heb veel research gedaan en ben ook in gesprek gegaan met experts en jongeren om te peilen naar hun noden en ervaringen. Het was voor mij heel belangrijk om echt een spel op maat van jongeren te hebben zodat ze op hun eigen tempo en in een veilige omgeving kunnen leren en groeien. Er kwam veel werk bij kijken, maar ik ben superblij met het eindresultaat!”  

Heb je al plannen om het prijzengeld te besteden? 

“Mijn kaartspel is klaar, maar (nog) niet verkrijgbaar. Het zou fijn zijn om ook dat idee werkelijkheid te zien worden. Hopelijk kan de Future Proef Award voor een extra duwtje in de rug zorgen. Ik hoop echt dat DIGISEX verder verspreid kan worden, zodat we nog meer jongeren kunnen bereiken en het taboe rond sexting kunnen wegwerken.” 

Heb je nog raad voor toekomstige kandidaten van de Future Proef Award? 

“Je eindwerk is al klaar als je het indient. Je hebt dus niets te verliezen en kan alleen maar meer winnen!” 

 

Gerelateerde artikels