Deze magische woorden werden op 20 november uitgesproken op het Helsinki Educational Film Festival International (beter gekend als 'HEFFI'). 'Youth City Hall', een film die een kritisch oog werpt op de burgerschapszin bij jongeren, werd uit een massa films genomineerd in de categorie Best Youth Education Film (de categorie voor secundair onderwijs). Als kerst op de taart sleepte dit Belgisch filmproject ook nog eens de eerste prijs binnen! Wat een ontlading voor Mark Saey, lector in de lerarenopleiding Secundair Onderwijs én regisseur van dit prachtige initiatief.
Hoe kwam je op het idee om een film te maken over burgerschapszin bij jongeren?
"Een aantal jaren geleden richtte ik het WELT Center op (Wereld Educatie Leren voor de Toekomst) met als doel het curriculum in het secundair onderwijs te ondersteunen. Aan de hand van allerlei WELT projecten streven we ernaar het tekort aan burgerzin tegen te gaan en de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Artikels in tijdschriften en voordrachten op conferenties doen zelden veel bewegen. Dus dachten we dat een film over WELT meer impact kon hebben."
Waarover gaat de film dan concreet?
"De film geeft een idee van hoe WELT werkt aan de hand van een project over de ecologische crisis. Het project in de film wordt uitgevoerd door de leerlingen en leerkrachten van Lyceum Waterbaan. Zo heeft de film twee kanten. We krijgen een analyse van de ecologische crisis door de ogen van de leerlingen en tegelijkertijd zien we hoe je een vakoverstijgend project kan aanpakken als lerarenteam."
Vanwaar de naam "Youth City Hall"?
"Het project sluit af met een politiek debat tussen de leerlingen en jonge politici van NV-A en PVDA, over de vraag of we de crisis binnen het huidige systeem de baas zullen kunnen. En dit debat vindt plaats in het districtshuis van Borgerhout: het Jeugdstadhuis oftewel Youth City Hall."
Wie moet deze film echt gezien hebben?
"De film is voor iedereen die kritisch onderwijs belangrijk vindt en zich zorgen maakt over het dalende niveau en het gebrek aan burgerschap. Hij laat een way out zien: niet door het hele curriculum door elkaar te schudden, maar door daar een 10% professionele projectwerking doorheen te weven. De film is vooral gemaakt om aankomende leerkrachten en schoolteams tijdens studiedagen op een half uurtje een goed idee te geven van de WELT pedagogie."
Je vloog helemaal naar Helsinki, hoe heb je het filmfestival daar ervaren?
"Er zijn maar een paar filmfestivals voor onderwijs in de wereld. Het Helsinki Film Festival International (HEFFI) is toch wel een heel bijzondere omdat het doorgaat in hét onderwijsland. Daarvoor te worden geselecteerd was dan ook een hele eer en een bijzonder fijne ervaring.
De hele week zat barstensvol premières, Q&A’s met regisseurs en overleg met onderwijsprofessionals van alle continenten. Zondag was dan de prijsuitreiking. De spanning steeg ten top dus je kan je wel inbeelden wat een ontlading het was toen we hoorden dat onze film gewonnen had!"
Wist je trouwens dat ...
- ... deze film het voorbije jaar door maar liefst 9 filmfestivals geselecteerd werd?
- ... het drie jaar heeft geduurd voor de film klaar was?
- ... AP Hogeschool dit project financieel mee ondersteund heeft?
- ... onze eigen studenten Secundair Onderwijs de WELT projecten mee voorbereiden en ondersteunen in middelbare scholen?
Nog niet uitgelezen over wereldburgerschap in het onderwijs?
-
Lees alles over de werking van WELT.
-
Ontdek meer over Mark Saey en zijn projecten.
- Vraag een vertoning van Youth City Hall aan via de officiële filmpagina.