Vanaf september 2019 breidt de Artesis Plantijn Hogeschool haar opleidingsaanbod ingrijpend uit met maar liefst 16 nieuwe graduaatsopleidingen. Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool: “Hiermee zet de hogeschool 100 procent in op praktijkgericht onderwijs en zal ze haar ambitie waarmaken om nog meer jongeren én volwassenen naar hoger onderwijs te begeleiden met het oog op betere toekomstperspectieven.” De nieuwe graduaatsopleidingen brengen 23 afstudeermogelijkheden met zich mee.
Graduaatsopleidingen worden momenteel aangeboden door de Centra voor Volwassenenonderwijs, maar worden vanaf volgend academiejaar opgenomen in het hoger onderwijs. AP Hogeschool vernieuwt deze opleidingen grondig in nauw overleg met de sector zodat ze voldoen aan de eisen van het werkveld en aan de behoefte aan meer flexibiliteit bij geïnteresseerden. “AP wil opleidingen op maat aanbieden die nauw aansluiten bij de interessegebieden en talenten van studiekiezers, en gaat resoluut voor het werkveld als partner. Dit worden dé opleidingen voor doeners, want minstens een derde van de opleiding gaat door op de werkplek”, vertelt Pascale De Groote.
(Lees verder onder de video)
Inzetten op praktijk
De nieuwe graduaten zijn kort (2 jaar), flexibel en praktijkgericht. Daarmee wil de hogeschool de kans op een hoger onderwijs diploma voor iedereen drastisch verhogen. De nood aan goed opgeleide medewerkers in Vlaanderen is immers hoog. Door studenten in nauwe samenwerking met de sector op te leiden, garandeert de hogeschool een interessante job. Daarnaast zullen ook volwassenen zich meer aangetrokken voelen om opnieuw te gaan studeren door het flexibele en toegankelijke karakter van de graduaten, helemaal afgestemd op het ritme van werk, gezin en andere activiteiten. AP zal daarom meerdere opleidingen zowel overdag als ’s avonds organiseren en dit met handige digitale ondersteuning.
Aanbod
In het technische domein worden de opleidingen Elektromechanische Systemen en Werforganisatie georganiseerd.
Studenten die zich thuisvoelen in de digitale wereld kunnen zich inschrijven voor Internet of Things, Digitale systemen en netwerken en Programmeren.
Wie gepassioneerd is door de zakenwereld kan opteren voor de graduaten Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement (in samenwerking met specialisten van PIVA), Accounting Administration, Transport en Logistiek, Marketing en Communicatiesupport en Juridische Administratie.
Ook voor wie interesse heeft voor de social profit sector is er een ruime keuze: HR- Support, Maatschappelijke Dienstverlening, Socio-Culturele Begeleiding, Orthopedagogie of Tolk Vlaamse Gebarentaal.
Om de nood aan medewerkers voor knelpuntberoepen op te vangen werkt de hogeschool inmiddels koortsachtig verder aan nieuwe opleidingen die in 2020 opgenomen zullen worden in het aanbod. Zo staat er een opleiding voor technici koeltechniek, klimatisatie en chemie op het programma. Ook een opleiding voor beginnende ondernemers is een optie.
Vernieuwde lerarenopleiding
Ook de behoefte aan goed opgeleide leraren neemt hand over hand toe. AP wil dit tekort mee aanpakken door naast de bestaande verkorte en flexibele trajecten voor lerarenopleidingen kleuter, lager en secundair, vanaf september 2019 een nieuwe educatieve graduaatsopleiding in te richten. Deze opleiding is specifiek gericht op mensen die hun rijke praktijkervaring willen doorgeven aan leergierige jongeren. Bijkomend voordeel is het statuut ‘leraar in opleiding’, dat studenten de kans biedt om al tijdens de opleiding te kunnen starten als leraar. Meer info vind je op www.ap.be/leraar-worden
Daarnaast worden de specifieke lerarenopleidingen van de Schools of Arts omgevormd zodat deze vanaf academiejaar 2019-2020 kunnen ingericht worden als educatieve masteropleidingen.
Meer informatie vind je op www.ap.be/bachelorengraduaat