Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste lichting gerontologisch consulenten uitgezwaaid

toegepaste gerontologie studeren

De eerste gerontologisch consulenten op AP Hogeschool mochten in najaar 2024 hun afstudeerhoedje in de lucht gooien. Met de bachelor-na-bacheloropleiding Toegepaste Gerontologie wil AP samen met Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en Arteveldehogeschool in Gent de uitdagingen van de vergrijzende samenleving aanpakken. Bijzonder is dat de studenten niet alleen uit de gezondheids-of welzijnssector komen, mensen uit àlle sectoren zijn welkom.

Al ooit gehoord van een Gerontologisch consulent? In Nederland worden ze 'vergrijzingsdeskundigen' genoemd. Mensen worden steeds ouder en dat brengt uitdagingen met zich mee. Gerontologisch consulenten moeten daar in de toekomst bij helpen als brugfiguren tussen de verschillende disciplines binnen de gezondheidszorg (maatschappelijk werkers, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, ...). Maar ze zullen vooral ook praktische oplossingen voor ouderen bedenken buiten de zorgsector.

Opleiding met toekomst

Hét beroep van de toekomst dus. Daarom sloegen AP Hogeschool Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool en Arteveldehogeschool Gent de handen in elkaar voor een 1-jarige bachelor-na-bachelor Toegepaste Gerontologie.

"We leren toekomstige consulenten hoe ze, heel concreet, ouderen meer kunnen betrekken in verschillende sectoren.", ​ aldus lector Sofie Vermeiren. "Niet alleen mensen met een diploma in de gezondheids- of welzijnssector kunnen zich dus ​ inschrijven. Dat kan evengoed een architect zijn die in zijn job meer aandacht wil besteden aan de noden van ouderen. Het is ook niet de bedoeling dat onze studenten enkel doorstromen naar een gezondheids- of zorgberoep."

Gerontechnologie

Alle aspecten van ouderenzorg komen aan bod: hoe mensen met de juiste beweging en voeding gezond oud kunnen worden bijvoorbeeld, of het mentale aspect van ouder worden. Maar ook Gerontechnologie: hoe kan technologie het dagelijkse leven van ouderen verbeteren. Denk aan aangepaste tablets voor senioren, valdetectiehorloges of specifieke apps. 

Terwijl de eerste studenten hun diploma krijgen, staat de volgende lichting al klaar voor het nieuwe academiejaar. Ben jij klaar om deze kans te grijpen en ook bij te dragen aan de toekomst van ouderenzorg?

Gerelateerde artikels