In opdracht van de organisatie ‘Run to Start’ zijn enkele derdejaarsstudenten van de bacheloropleiding Communicatiemanagement naar de Zagorawoestijn van Zuid-Marokko getrokken. Daar zouden ze de communicatie en verslaggeving van de 'Trans Zagora Trail' verzorgen, een ultraloopwedstrijd van 200 kilometer door de woestijn. Ook in Noord-Afrika heeft het coronavirus echter roet in het eten van sportevenementen gestoken.
Ondanks de annulatie van de Trans Zagora Trail, was de reis een unieke ervaring voor de studenten. Als échte communicatieprofessionals gingen ze aan de slag om reportages te maken over de organisatie en de verschillende lokale projecten die deze ondersteunt. Vanuit de woestijn deden ze bovendien aan verslaggeving over de samenwerkingsprojecten die ondersteuning bieden aan de scholing van de kinderen in de Boutyouss-regio en de scholing van kinderen met een beperking in Zagora. Ook de steun aan lokale landbouwers om gewassen te telen die minder water nodig hebben in een woestijnregio brengen de studenten in beeld.
Marie Hofmans:
"Elk groepslid voerde zijn/haar deeltaak toegewijd uit", vertelt studente Marie Hofmans. "Een goede verstandhouding met de medestudenten, lector en organisatie was onze troef voor vlotte communicatie onderling! Door in contact te komen met de lokale bevolking, liet ik me onderdompelen in de Marokkaanse cultuur. Het leven van de Berberfamilies is er bijzonder primitief en daarom vind ik het een mooi initiatief van Run To Start om de locals te ondersteunen door dadelbomen te doneren. Na enkele jaren kunnen de boeren de dadels verkopen in de stad Zagora. Als ik opnieuw de kans krijg om aan de volgende editie van TZT mee te werken, doe ik dat met plezier!"
Niet volgens plan
De hele reis is dus niet volgens het plan verlopen door het uitbreken van de coronacrisis, maar on the spot nieuwe plannen maken is dan ook een belangrijke skill die je in de communicatiewereld onder de knie moet krijgen. Deze crisis was dan ook een kans voor de studenten Communicatiemanagement. Dankzij het alternatieve programma is het verblijf in het Zuiden van Marokko alsnog een mooi inhoudelijk afstudeerproject om trots op te zijn.
Tijdens hun avontuur zijn de studenten nooit in gevaar geweest. Ze zijn vertrokken met een destijds gunstig advies van Buitenlandse Zaken, nog voor de coronacrisis was losgebarsten. Vol goesting en met de juiste attitude hebben ze hun expeditie volbracht, in het bijzijn van twee dokters en rekeninghoudend met de juiste veiligheidsvoorschriften en hygiënemaatregelen.