Overslaan en naar de inhoud gaan

AP-studenten helpen het MAS evacueren

ap hogeschool integrale veiligheid evacuatie mas

Voor studenten uit de bachelor Integrale Veiligheid was de eerste dag van het academiejaar meteen een knalstart. Zij mochten figureren in de jaarlijkse evacuatieoefening van restaurant Het Zilte in het MAS. Zo werd de wettelijk verplichte oefening ook een bijzonder leermoment voor onze studenten. 

288 personen buiten in 2 minuten

Het doel van de evacuatieoefening was om binnen de 2 minuten (oftewel 116 seconden) zo'n 288 personen in de traphal van Het MAS te verzamelen. Concreet ging het om 20 personen uit de keuken, 40 personen uit het restaurant en maar liefst 228 personen uit de feestzaal. 

Als figurant maakten onze studenten zo van heel dichtbij mee hoe een evacuatie in het werk gaat. Ze leerden onder meer wat de rol van een evacuatieleider juist inhoudt. Wat het verschil is tussen een evacuatiealarm en een brandalarm. En konden zelf ondervinden hoe een veilige verzamelplaats eruitziet. 

Zowel eerste-, tweede- als derdejaarsstudenten van de bachelor Integrale Veiligheid namen deel aan de oefening. Maar voor eerstejaars zoals Lotte Windey was de eerste kennismaking met de opleiding uiteraard extra bijzonder: “Voor mij is dit echt een meerwaarde. De opleiding Integrale Veiligheid biedt enorm veel keuzemogelijkheden in het werkveld. Ik heb altijd interesse gehad in veiligheid en hoe bepaalde dingen achter de schermen verlopen. Dus deze evacuatie is echt een interessante oefening die volledig binnen deze praktijkgerichte opleiding past."

Perfecte vertaling van wetgeving naar praktijk

“Zulke oefeningen zijn zo waardevol voor onze studenten omdat ze deze later in hun job ook moeten kunnen organiseren. Voor studenten is dit de perfecte vertaling van de wetgeving naar de praktijk. Ze zien van heel dichtbij hoe de Stad Antwerpen medewerkers traint én bijschoolt voor brandevacuatieprocedures,” vult Wendy Stevens, opleidingshoofd Integrale Veiligheid, aan. 

Binnenkort staat er voor de studenten ook nog een debriefing op de planning. Het diensthoofd arbeidsveiligheid van de Stad Antwerpen zal een gastcollege geven tijdens de lessen brand & evacuatie. Net zoals in het werkveld wordt daarbij teruggeblikt op de actie en krijgen de studenten de kans om extra vragen te stellen. 

Gerelateerde artikels