Gisterenavond vond er in het Antwerpse Sportpaleis een grootschalige veiligheidsoefening plaats. Het optreden van comedians Alex Agnew en Michael van Peel werd bruusk verstoord door een fictieve terreuraanval. Aan de oefening namen naast diverse hulp- en communicatiediensten ook 1.100 figuranten deel, waaronder ook een dertigtal AP-studenten.
Volgens politiewoordvoerder Wouter Bruyns was de geplande actie van gisterenavond de grootste veiligheidsoefening die ooit in Antwerpen georganiseerd werd. Het is belangrijk dat alle hulpdiensten goed voorbereid zijn op eventuele incidenten. Om de crisiscommunicatie tussen de verschillende hulp- en communicatiediensten vlot op elkaar af te stemmen, worden er regelmatig grootschalige en zo realistisch mogelijke simulaties georganiseerd.
Terrorisme in het Sportpaleis
In tegenstelling tot de pers en omwonenden, was het aanwezige publiek tijdens de ticketverkoop wel op voorhand op de hoogte gebracht van de geplande veiligheidsoefening. Volgens het scenario zouden terroristen halverwege de show de zaal binnenvallen. Rond 21 uur werden de aanwezigen opgeschrikt door enkele ontploffingen, waarna een zestal daders het vuur openden.
Het Sportpaleis werd zo snel en veilig mogelijk ontruimd door de politie en het veiligheidspersoneel. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse met meer dan 200 krachten. De politiediensten moesten de verdachten opsporen en neutraliseren. De brandweer werd ingezet om brandhaarden te blussen. En ambulanciers, Rode Kruis en civiele bescherming verleenden eerste hulp aan de aanwezige figuranten.
Als de nood het hoogst is, is AP nabij
Onder de meer dan 1.100 figuranten bevonden zich ook een dertigtal AP-studenten. Studenten Verpleegkunde figureerden als slachtoffers, terwijl de tweede- en derdejaars Journalistiek persdruk uitoefenden op de betrokken partijen. De journalisten in spe trokken de straat op om verslag uit te brengen van de gebeurtenissen: ze communiceerden met woordvoerders en interviewden slachtoffers en omwonenden. Hun berichtgeving werd vervolgens op een afgeschermde website gepost. Deze artikels, video's en tweets zullen later nog gebruikt worden om de crisiscommunicatie tussen de verschillende hulpdiensten te evalueren.
Lector Wouter Frateur: "Dit is niet de eerste keer dat AP-studenten deelnemen aan een grote crisisoefening. Het is telkens weer een pittige uitdaging die al hun opgedane kennis en skills op de proef stelt. Zo moeten ze onder meer accuraat reageren op onverwachte gebeurtenissen, kritisch blijven tijdens interviews en tegen strikte deadlines hun berichtgeving schrijven of monteren." Politiewoordvoerder Wouter Bruyns was alvast zeer tevreden over de bijdrage van onze AP-studenten: "Enthousiast, gedreven én kort op de bal."