Vijf studenten van AP uit de opleidingen Bedrijfsmanagement – Logistiek Management en Toegepaste Informatica zijn op de Chainport Hackaton aan de haal gegaan met een mooie buit: twee masterclasses aan de Antwerp Management School. Hun oplossing rond meer veiligheid in de haven met behulp van Blockchain werd geapprecieerd door het werkveld.
De Chainport Hackaton is een initiatief van verschillende organisaties - NxtPort, Port of Antwerp en Alfaport – en loopt gelijktijdig in Los Angeles en Antwerpen, twee havensteden van wereldniveau. Studententeams en professionele teams kunnen aan de hackaton deelnemen en op drie dagen tijd met een oplossing komen voor problemen binnen zes thema’s, waaronder duurzaamheid en connectiviteit tussen havens.
Voor AP deed een team van vijf studenten mee uit de richtingen Bedrijfsmanagement – Logistiek Management en Toegepaste Informatica. De groep deed in het thema ‘Safety & Security’ een poging om de drugsproblematiek in de Haven van Antwerpen – de locatie waar de meeste cocaïne Europa wordt binnengesmokkeld – aan te pakken. “Douanemedewerkers krijgen vaak met lange wachttijden (15 minuten tot 2 uur) te maken om op een terminal fysiek cargo te controleren, en dit omdat er een hele hoop security checks ter plekke nog moeten gebeuren”, zo vertelt student Silke.
Blockchain
De oplossing werd gevonden aan de hand van blockchaintechnologie om de toegangscontrole van werknemers en bezoekers aan het havengebied te stroomlijnen. Deze technologie zou eventueel ook uitgebreid kunnen worden met andere nieuwe technologieën zoals smartwatches. De voorgestelde oplossing kon op veel appreciatie van jury en werkveld rekenen, en het team verliet de hackaton met twee masterclasses aan de Antwerp Management School als mooie prijs.
“Het was een leuke ervaring en een heel toffe groep om mee samen te werken”, aldus Silke. “We hebben de kans gekregen om met experten samen te zitten, zowel over de werking van de haven zelf, als over technische IT-zaken. Wat ik vooral meeneem van de hackathon is dat ik heb leren samenwerken met IT-leken, en hen toch vertrouwd kon laten worden met ingewikkelde dingen zoals blockchain. En ik heb een nieuwe manier geleerd om presentaties te geven, zowel door het proberen uitleggen van technische dingen aan mijn teamgenoten als door coaches ter plaatse.”
Bij deze proficiat aan onze studenten Silke Henderickx (Toegepaste Informatica) en Vincent Bawua, Magalie De Bie, Alexander Papadakis en Maxelle Gerits (allen Bedrijfsmanagement – Logistiek Management).