De zoektocht naar 7.000 oud-studenten Communicatie en Journalistiek is gestart! De opleidingen Communicatiemanagement en Journalistiek blazen dit jaar 50 kaarsjes uit en we vieren dit graag samen met alle alumni op 25 mei 2018. Beide opleidingen hebben in de loop der jaren verschillende benamingen gekend en een hele reis afgelegd door verschillende Antwerpse hogescholen. Hoog tijd om de alumni terug te brengen naar hun alma mater die vandaag AP Hogeschool heet. Kom mee feesten!
De afgelopen 50 jaar behaalden maar liefst 6880 studenten in Antwerpen een diploma Communicatie of Journalistiek. Op vrijdag 25 mei 2018 organiseert AP Hogeschool in campus Meistraat een grote reünie met haar alumni. AP Hogeschool zoekt al haar oud-studenten Communicatiemanagement, Journalistiek of voorlopers ervan. Aanmelden kan via de website http://communicatie-alumni.be/
Maïté Van Den Langenbergh, projectleider feestcomité ‘50 Jaar Communicatie en Journalistiek in Antwerpen’: “We brengen graag al onze oud-studenten samen in de Hogeschool waar alles ooit begon. Omdat de opleidingen verschillende naamsveranderingen hebben gekend en ook de naam van de hogeschool doorheen de jaren meerdere keren is gewijzigd, kennen velen hun alma mater, nu de AP Hogeschool, niet meer. Bovendien hadden ‘de studenten van het eerste uur’ – 50 jaar geleden – nog geen mailadres of gsm en vormt het een grote uitdaging hen te bereiken. Vandaar deze oproep.”
Geschiedenis van de opleiding
De opleidingen Communicatiemanagement en Journalistiek zoals we die vandaag kennen, hebben de afgelopen vijf decennia verschillende benamingen gekregen en hebben deel uitgemaakt van verschillende hogescholen.
Zo studeerde de eerste lichting studenten in 1970 af als gegradueerde in de Onthaaltechnieken en PR aan de Provinciale School voor Confiserie, Banketbakkerij en Hotelbedrijf (PSCBH).
Zes jaar later verhuist de opleiding naar de Antwerpse Hogeschool PIVA en wordt ze herdoopt tot Toegepaste Communicatie. Amper vijf jaar later volgt een nieuwe verhuis naar het Provinciaal Hoger Instituut voor Toegepaste Communicatie (PHITC).
Tot en met 1991 behaalden studenten hun diploma na twee jaar. Sinds 1992 duurt de graduaatsopleiding drie jaar. In datzelfde jaar veranderde de naam van de opleiding naar Communicatiebeheer met twee afstudeerrichtingen: Pers & Voorlichting en Bedrijfscommunicatie.
In het daaropvolgende decennium maakt de opleiding Communicatiebeheer eerst deel uit van PHIAM-PHICOM, vervolgens van Hogeschool Provincie Antwerpen (HPA) om dan een nieuw thuis te vinden in de Plantijn Hogeschool.
In 1995 ontstond de voortgezette opleiding Internationale Communicatie.
Vanaf 2001 begonnen de opleidingen zich meer te vormen naar de manier waarop wij ze vandaag kennen. De afstudeerrichting Public Relations kwam er namelijk bij. Daardoor kreeg de studierichting Pers en Voorlichtingen een meer journalistieke invulling.
In 2007 kregen de opleidingen de namen Communicatiemanagement (met afstudeerrichtingen Public Relations en Voorlichting of Commerciële Communicatie) en Journalistiek.
Sinds academiejaar 2013-2014 maken beide opleidingen deel uit van de AP Hogeschool.