Overslaan en naar de inhoud gaan

Carrièreswitch naar het secundair onderwijs? AP Hogeschool matcht je meteen met job

Lerarenopleiding secundair Onderwijs AP Hogeschool Antwerpen Joris Herregods voor Gazet Van Antwerpen
© Joris Herregods voor Gazet Van Antwerpen

De opleiding Secundair Onderwijs van AP Hogeschool pakt vanaf dit academiejaar uit met een primeur. Studenten in de lerarenopleiding zullen bij het begin van hun opleiding al aan een werkplek gekoppeld worden. Zo tracht AP Hogeschool leerkrachten in spe maximaal te ondersteunen én het nijpende lerarentekort tegen te gaan. Het initiatief mikt voorlopig vooral op carrièreswitchers, al zijn er al volop plannen om het ook breder uit te rollen. 

Wie een carrièreswitch wil maken naar het secundair onderwijs, kan bij AP Hogeschool in Antwerpen, Mechelen en Turnhout al langer terecht om een lerarendiploma te halen. Maar voortaan matcht AP Hogeschool studenten in de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs en de Educatieve Graduaatsopleiding Secundair Onderwijs bij het begin van hun opleiding ook al meteen met een werkplek. 

Jan Schoenmakers, opleidingshoofd Verkorte lerarenopleiding Secundair Onderwijs: “Studenten geven aan in welk(e) vak(ken) zij interesse en expertise hebben én in welke regio ze graag aan de slag willen. Vervolgens gaan wij op zoek naar een geschikte werkplek via ons uitgebreide netwerk van secundaire scholen en brengen we beide partijen met elkaar in contact.” 

EEN DIPLOMA, VEEL PRAKTIJK, JOBZEKERHEID ÉN EEN LOON 

AP is voorlopig de eerste hogeschool in Vlaanderen die deze formule aanbiedt. Na een eerste proefperiode vorig jaar waarin het concept erg positief onthaald werd, wordt het nu breder uitgerold. Aan het initiatief zijn dan ook heel wat voordelen verbonden. Scholen kunnen hun vacatures gerichter invullen. Aspirant-leerkrachten kunnen vlot hun eerste stappen in het onderwijs zetten. 

Naast ondersteuning om (flexibel) te studeren kunnen de leerkrachten in spe ook rekenen op aanvangsbegeleiding op de werkplek. Bovendien gaan ze aan de slag in een LIO-statuut (leraar in opleiding). Hierdoor kunnen ze niet alleen de nodige ervaring opdoen, maar ontvangen ze tijdens hun opleiding ook al een basisloon (dat later uiteraard nog stijgt als ze daadwerkelijk hun diploma op zak hebben).

Jan Schoenmakers: “We doen ook graag een warme oproep naar mensen met een technisch profiel die graag praktijkleerkracht zouden worden. Voor hen is de drempel naar de hogeschool soms hoog, maar dit jaar zien we hun aantal sterk toenemen. Ook zij zijn in het onderwijs zeer gegeerd.”

IEDEREEN VLOT VOOR DE KLAS

Ook in het ‘reguliere’ traject, de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs, kunnen afstudeerders hulp vragen bij de zoektocht naar een job. 

Eva Maertens, opleidingshoofd bachelor Secundair Onderwijs: ‘We hebben navraag gedaan bij studenten die recent hun diploma behaalden om te polsen of ze reeds een betrekking in het onderwijs vonden. Indien dat niet het geval is, kunnen ook deze beginnende leerkrachten onze hulp inroepen om een match te vinden met openstaande vacatures.” 

IN DE PERS 

ZELF OOK GRAAG LERAAR WORDEN? 

Gerelateerde artikels