Ben je niet (helemaal) geslaagd en twijfel je of je huidige studierichting wel iets voor jou is? Of je nu van de universiteit naar de hogeschool switcht, van hogeschool naar hogeschool verandert of binnen AP Hogeschool een andere studierichting gaat volgen: er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken voor je verandert. We sommen ze graag voor je op.
✔ 1. Kies een studierichting die wél bij je past
En dan krijg het je het nieuws: je bent er niet (helemaal) door. Of je wist het zelf al: de opleiding blijkt toch niet te zijn wat je ervan verwachtte. Pfoe, dat is serieus balen. Je vraagt je af: wat nu? Je wil nu vooral dé opleiding vinden die echt helemaal bij je past. Maar hoe begin je eraan? Dé tip: door je goed te informeren. Zo is hier een lijst van onze opleidingen die aansluiten bij uniefopleidingen. Blijf je twijfelen tussen enkele opleidingen? Maak dan gerust een afspraak met een opleidingshoofd en bespreek je twijfels. Meer over hoe je de juiste studiekeuze maakt vind je in het artikel 'Help, niet geslaagd aan de hogeschool! Wat nu?'.
✔ 2. Check je leerkrediet: mag je veranderen?
Je leerkrediet, de rugzak met studiepunten die lichter wordt naargelang je voor vakken zakt of zwaarder wordt wanneer je slaagt, bepaalt of je nog voldoende studiepunten kan inzetten om een nieuwe opleiding te starten. Heb je meer dan 60 studiepunten? Dan kan je je inschrijven voor een het modeltraject van een nieuwe opleiding. Is er geen leerkrediet meer over? Dan kan je in principe helaas niet inschrijven voor een bacheloropleiding. Je hebt wel de mogelijkheid om een graduaatsopleiding te volgen. Heb je minder dan 60 studiepunten? Dan kan je eventueel inschrijven voor (enkele) vakken van het eerste semester. Zijn je examens succesvol, dan verdien je opnieuw leerkrediet, waarmee je je kan inschrijven voor het tweede semester.
✔ 3. Vraag eventuele vrijstellingen aan
Als je van opleiding verandert, heb je mogelijk al opleidingsonderdelen gevolgd waarvoor je geslaagd was en een vrijstelling kan aanvragen. Daarvoor maak je een afspraak met een studietrajectbegeleider, de contactgegevens vind je op elke opleidingspagina. Die zal je vragen om de aanvraag zelf te doen. Je kan je alvast voorbereiden door de ECTS-fiches, een soort van identiteitskaart per vak, te vergelijken. Die zijn altijd openbaar, dus kan je gewoon googelen of navragen bij je huidige instelling. Die van AP Hogeschool kan je hier vinden.
✔ 4. Individuele aanpassingen nodig?
Deed je in je vorige opleiding een beroep op individuele aanpassingen? Dan kan je daar wellicht bij AP Hogeschool ook gebruik van maken, maar je zal ze wel opnieuw moeten bespreken en aanvragen bij de studentenbegeleider. Hiervoor neem je contact op met het Student Center.
✔ 5. Relax
Inderdaad, je leest het goed: relax! Het is absoluut geen schande om een nieuwe opleiding te starten. Integendeel, het is juist een slimme zet. Want wist je dat wie verandert van opleiding, meer kans heeft op slagen dan wie tegen z'n zin doorzet? Op die manier ontdek je misschien een opleiding die toch beter bij je past en je uiteindelijk meer werkvreugde gaat opleveren. Hou je einddoel voor ogen: Rome is ook niet op een dag gebouwd, toch?
Tot slot
Denk je eraan om van opleiding te veranderen, en wil je er graag eens over praten? Kom dan eens langs op een infomoment.