Overslaan en naar de inhoud gaan

Studieswitchen

Is je huidige opleiding niet helemaal wat je verwachtte? De leerstof valt tegen? Of de manier van lesgeven? Misschien ligt de omgeving je niet? Blijf er dan niet mee zitten en verander tijdig van studierichting.

Door tijdig van richting te veranderen, is niet het hele studiejaar verloren. Dat is niet alleen een technisch verhaal. Door een andere opleiding te kiezen die beter bij je past, krijg je weer een boost wat eveneens de kans op afstuderen vergroot. Met de volgende drie tips kan dat volgens ons niet misgaan.

Tip 1: Verander op tijd

  • Waar veel studenten (en vooral ouders) niet altijd bij stilstaan is dat het leerkrediet sneller uitgeput raakt dan men denkt. Soms komen studenten daarvoor te laat aankloppen waardoor het niet mogelijk is om nog van studierichting te veranderen. Recent onderzoek bracht het pijnlijke gevolg ervan al aan het licht: 40 procent van de starters in het hoger onderwijs haalt nooit een diploma. 
  • Wacht dus niet te lang. Hoe vroeger je verandert, hoe minder impact op het leerkrediet.
    • Verander je voor 1 december? Dan recupereer je als generatiestudent - een student die voor het eerst is ingeschreven in het hoger onderwijs - je ingezette leerkrediet volledig.
    • Verander je voor 11 maart? Dan recupereer je als generatiestudent je ingezette leerkrediet voor 50 procent.
  • Verander je binnen AP Hogeschool? Dan moet je in de meeste gevallen geen inschrijvingsgeld betalen voor je tweede studie.  
     

Tip 2: Spreek mensen aan

  • Informeer je grondig. Wellicht heb je na je eerdere studie-ervaring nóg meer inzicht over je sterktes en interesses. Trek voldoende tijd uit om de informatie over de opleidingen door te nemen, ga spreken met studenten die de richting volgen én maak een afspraak met een expert die je kan helpen met al je twijfels en vragen. 
  • Dat doe je zo:
    • Weet je al wat je wil studeren? Contacteer dan een van onze studietrajectbegeleiders. De contactgegevens vind je op alle opleidingspagina's.
    • Heb je geen idee of blijf je twijfelen tussen uiteenlopende richtingen? Of weet je in welk studiegebied je iets zoekt maar nog niet welke concrete studierichting?
      Dan kan je bij onze studentenbegeleiders terecht via studentenbegeleiding@ap.be. Zij helpen je met:
      • bespreken studiekeuzeproces
      • vooropleiding bespreken, interesses en talenten
      • studiekeuzetest invullen en resultaten bespreken
      • lectuur opleidingen bezorgen 
      • in contact brengen met de juiste contactpersonen 

Tip 3: Kies slim

  • Kies je voor een nieuwe opleiding, dan hoef je niet per se van nul te beginnen. Tenminste, indien je al credits haalde voor enkele vakken in je huidige opleiding. Die kan je gebruiken om eventuele vrijstellingen aan te vragen. 
  • Verdiep je in het uitgebreide opleidingsaanbod. Selecteer een interessegebied dat bij jou past en bekijk élke opleiding die erbij hoort. Beoordeel die niet op de titel, maar lees eerst de korte inhoud even door.
     

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van nieuwe events en handige tips? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en dan sliden we ze rechtstreeks in je mailbox.

 
 

Meer lezen?

Van unief naar hogeschool

Is je opleiding aan de universiteit niet helemaal wat je verwachtte? Ligt het thema je wel, maar ben je op zoek naar meer praktijk? Of naar een andere manier om leerstof te verwerken? Misschien ligt de omgeving je niet? Check dan onze alternatieven voor jouw huidige richting eens. 

Van bachelor naar graduaat

Zijn de theorielessen toch niets meer voor jou? Wil je liever al meteen aan de slag in de praktijk, maar vind je dat hoger diploma toch belangrijk (terecht!)? Denk dan eens aan een graduaat. En wie weet, nadien kan je altijd nog via een verkort traject een bachelordiploma behalen. 

Denk hieraan bij studieswitchen

Of je nu van de universiteit naar de hogeschool switcht, van hogeschool naar hogeschool verandert of binnen AP Hogeschool een andere studierichting gaat volgen: er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken voor je verandert. We sommen deze essentiële zaken graag voor je op. 

Help, niet geslaagd! Wat nu?

Een academiejaar verloopt niet voor iedereen zoals gepland. Vallen je resultaten tegen? Is je studiemotivatie zoek? Of was je opleiding geen succes om een andere persoonlijke of medische reden? Wat nu: verder studeren, of toch maar gaan werken? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.