Overslaan en naar de inhoud gaan

Circulair Zuid krijgt hulp van studenten GDM

Circulair Zuid

De stad Antwerpen zet volop in op duurzaam leven met 'Circulair Zuid'. De studenten Grafische en Digitale Media denken mee na over manieren om het project bekender te maken in de buurt en daarbuiten, en krijgen de kans om de huidige en toekomstige circulaire hub op nieuw Zuid in te kleuren. De onderzoeksfase is afgerond. Het resultaat ervan stelden ze visueel voor op een beurs. Tegen half december zijn ook hun ontwerpen klaar.

Circulair Zuid is een wijk in Antwerpen Zuid waar geëxperimenteerd zal worden met circulaire economie in het dagelijkse leven. Met 'circulair' wordt bedoeld dat grondstoffen en producten zo veel mogelijk hergebruikt worden, zodat er zo weinig mogelijk energie, water of materialen verloren gaan.

Dit op poten zetten is uiteraard geen simpele opdracht, en daarom denken de tweedejaarsstudenten Grafische en Digitale Media dit semester mee over manieren om Circulair Zuid en circulair leven nog bekender te maken.

_DSC0191.JPG

In de eerste fase van het project voerden de GDM-studenten onderzoek uit. Titularis Marijke De Bie legt uit: "In het onderzoeksluik kiezen de studenten per groep een case. Ze gaan ofwel voor het bedenken van een campagne, ofwel voor het tot leven brengen van een circulaire hub. Dat is een ruimte waar je terecht kan voor informatie rond circulair leven en circulaire diensten, zoals bijvoorbeeld reparaties. De studenten voeren interviews uit, doen observaties, vergelijken literatuur, ... om goed te begrijpen voor wie ze in een volgende fase zullen ontwerpen. De resultaten daarvan stellen ze visueel voor op een beurs, waar ook de opdrachtgevers van Circulair Zuid aanwezig zijn."

Het groepje van Siam Farghaly werkte rond het circulair organiseren van events. "Wij hebben eerst met jonge organisatoren van events gesproken en gepolst waar voor hen de grootste uitdagingen liggen bij het duurzaam organiseren van een evenement. We deden daarnaast een stakeholderanalyse. Uit ons onderzoek blijkt dat er vooral een tekort aan info is, dus in een latere fase van deze opdracht willen wij meewerken aan de invulling van een experimenteercontainer, waar iedereen terecht kan met vragen over duurzame events, of waar bijvoorbeeld wisselbekers kunnen uitgeleend worden."

_DSC0184.JPG

Jentl De Vos en Joaquin Anthierens deden onderzoek naar onder andere het hergebruiken van kledij. "Het komt regelmatig voor dat mensen een T-shirt niet meer aandoen, maar het toch niet durven weggooien, omdat er een sentimentele waarde aan hangt. Dat goten we in een animatiefilmpje."

In de volgende fase van het project gaan studenten op basis van hun onderzoek aan de slag met de ontwerpuitdagingen. Ze gaan ideeën bedenken, uitwerken, en testen bij de eindgebruikers. Dit om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen: een campagne, een aangeklede circulaire hub of de inkleding van het toekomstige circulaire community center. Op 17 december stellen ze hun resultaten voor in Plein Publiek (9-12 uur en 12.30-15.30 uur). Iedereen welkom!

Gerelateerde artikels